Çekya Maliye Bakanı Alena Schillerova, 2014 yılında Vrbětice kentinde bulunan bir mühimmat deposunda meydana gelen ve 2 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan patlama nedeniyle Rusya'dan tazminat isteyeceklerini açıkladı.

Çek medyasına konuşan Schillerova, söz konusu tazminatla patlamanın yol açtığı hasarı gidermek için bütçeden yaptıkları harcamanın karşılanacağını aktardı. Schillerova, "Uluslararası hukuka uygun olarak en gerçekçi yöntem uluslararası tazminat. Eğer uluslararası tazminat değil de ceza yargılaması neticesinde bir tazminat talep edersek bu uzun zaman alacaktır. Uluslararası tazminatla patlama sonrası çevrede meydana gelen hasarı ortadan kaldırmak için bütçeden yapılan harcama da karşılanmış olacak" dedi.

Çekya Maliye Bakanlığı, Rusya'dan istenecek tazminat için 40 milyon euro tutar belirlerken, söz konusu tutarın nihai olmadığı öğrenildi. Çekya Dışişleri Bakanı Jakub Kulhanek de daha önce yaptığı açıklamada, önümüzdeki süreçte Rusya'dan tazminat ya da özür talep edeceklerini belirtmişti.

[old_news_related_template title="Çekya-Rusya geriliminde son durum: Tehdit, suikast ve ihale... Moskova dört koldan savaşıyor" desc="Son dönemde ABD, Ukrayna ve Bulgaristan'la gerilim yaşayan Rusya, listeye Çekya'yı da ekledi. İki ülke diplomatları karşılıklı sınır dışı etme kararı alırken, krizin kaynağı 2014'teki mühimmat deposu patlamasına kadar dayanıyor. Çekya patlamadan Rus istihbaratını sorumlu tutarken, Moskova yönetimi ise iddiaları provokatif ve düşmanca adımlar olarak niteledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/20/iecrop/putin-reuters-19_16_9_1618921164.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/cekya-rusya-geriliminde-son-durum-tehdit-suikast-ve-ihale-moskova-dort-koldan-savasiyor-6385210/"]