Taliban'ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinden sonra endişeli bekleyiş sürerken, ABD basını dikkat çekici bir gelişmeyi kamuoyuna aktardı.

Washington Post gazetesi, CIA BaşkanI William J. Burns'ün dün gece Kabil'de Taliban'ın defakto lideri Abdül Gani Baradar ile görüştüğünü ve bu görüşmede hem Biden yönetiminden hem de Taliban'dan üst düzey isimlerin yer aldığı açıklandı. ABD ile Taliban'ın ilk yüksek ölçekli teması olarak kayıtlara geçen görüşmenin detaylarını ise ismini açıklamak istemeyen bir yetkili paylaştı.

Biden'ın en kıdemli ve deneyim sahibi isimlerini Kabil'e gönderdiğini ve özellikle Kabil Havalimanı'ndaki olaylardan sonra bu adımı attığı belirtildi.

Baradar en son Katar'da geçen yıl dönemin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmüştü.


KADERİN BÖYLESİ

Baradar için ise görüşmenin farklı bir boyutu oldu... Zira 11 yıl önce CIA ve Pakistan ortak operasyonu ile yakalanan Baradar, yıllar sonra CIA ile masanın iki tarafında oturdu. CIA'nin o dönem yakaladığı Baradar 8 yıl hapiste kalmıştı.

2018'de hapisten çıkan Baradar, Taliban'ın üst düzey müzakerecisi olarak görev almıştı. Baradar, 2020 yılında dönemin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya gelmişti.

Tarafların gizli görüşmede çekilme takvimi ile ilgili görüşüp görüşmediğine dair bir açıklama yapılmadı. Washington Post'un haberinden önce bazı açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Taliban ile görüşmelerimiz operasyonel ve taktiksel. Genelse yakın vadeli operasyonlar ve yakın vadeli hedefler görüşülüyor. Şu an odaklandığımız şey havalimanında yaşananlar" demişti.