İngiliz haber ajansı Reuters, Oxford/AstraZeneca'nın Covid-19 aşısını test eden gönüllülere yanlış doz aşı verildiğini ortaya çıkardı. Bu bilginin daha sonra gönüllülerle paylaşılmadığı açıklanırken belgelerde testlerin hatalı olduğunun 8 Haziran'daki bir yazışmada itiraf edildiği kaydedildi.

Bilim insanları araştırma sonuçları ile ilgili bir mektup yazarken araştırmayı yürüten Oxford Üniversitesi Profesörü Andrew J. Pollard, farklı dozların insanlar üzerinde etkisinin iyi olduğunu söylüyor.

"BİR HATA OLMUŞ"

Fakat ele geçirilen belgelerde bilim insanların bir hata dolayısıyla neredeyse yarım doz eksik aşı verdiği belirtiliyor. Bu durumun İngiliz sağlık denetçileriyle paylaşıldığına dair bir ibare yer almazken, "Test sürecinin orijinal planına sadık kalmak için bir test grubu daha oluşturun ve onlara tam doz verin" talimatı verildiği de belirtildi.

AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği aşı, geliştirilen aşının yaşlılar üzerindeki etkililik oranı ile ilgili verinin sağlanamaması ile birlikte büyük tepki çekmişti.

"BUNU PLANLAMAMIŞTIK"

Reuters'ın haberinin ardından bazı uzmanlar, İngiliz bilim insanlarının aşının deneme süreçlerinde şeffaf olmadığını duyurdu. Yetkililer, klinik testler sırasında en ufak bir değişikliğin bile gönüllülere aktarılması gerektiğini söylüyor.

Oxford Üniversitesi'nin Sözcüsü Steve Pritchard, "Yarım doz verilen grup planlanmamıştı. Biz bir doz hatası olduğunu söylemedik" dedi.

Kullanım onayı alan ilk aşılardan olan AstraZeneca/Oxford aşısının kullanımına Birleşik Krallık'ta 4 Ocak'ta başlanmıştı. Fakat Alman yetkililer bu aşının sadece 65 yaş altındaki bireylere yapılması gerektiğini söylerken aşının yaşlılar üzerind etkisi olmadığını öne sürmüştü.

[old_news_related_template title="Corona virüsü aşısı üreticisinden acı itiraf: Mutasyona karşı etkisi az" desc="2019 yılının son haftalarında Çin'de ortaya çıkan ve milyonlarca insana bulaşan corona virüsü ile ilgili korkutucu bir açıklama Covid-19 aşı üreticisi Moderna'dan geldi... Moderna, 'Aşımız Güney Afrika'da mutasyona uğramış corona virüsüne karşı daha az etkili' açıklamasını yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/26/iecrop/asi1-reuters_16_9_1611643024.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/corona-virusu-asisi-ureticisinden-aci-itiraf-mutasyona-karsi-etkisi-az-6228591/"]

[old_news_related_template title="Corona virüsünün yeni belirtisi ağzımızın içinde çıktı" desc="İspanya'da Covid-19 hastaları üzerinde yapılan bir araştırma virüsün yeni semptomlarını ortaya çıkardı. Bilim insanları, ağızların içinde, ellerde ya da ayakta değişimler gözlemlendiğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/27/iecrop/dil-britishjournal_16_9_1611729961.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/corona-virusunun-yeni-belirtisi-agzimizin-icinde-cikti-6230266/"]