Avrupa Birliği’nin iki üst düzey ismi Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in Türkiye ziyaretinin yankıları sürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya gelen ikilinin, masaya yatırdıkları meselelerden çok kameralar karşısında gerçekleşen 'koltuk krizi' gündeme damga vurdu.

Erdoğan ve Michel fotoğraf çekiminin ardından iki koltuğa otururken, ne yapacağını bilemeyen Von der Leyen ise şaşkınlıkla ayakta kalmıştı. Von der Leyen, daha sonra Erdoğan ve Michel’den uzakta kalan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun karşısındaki üçlü koltuğa oturdu.

AB KOMİK DURUMA DÜŞÜYOR

Almanya'nın Der Spiegel dergisi koltuk krizini detaylı bir makaleyle okuyucularına aktardı. Derginin Brüksel temsilcisi Markus Becker imzalı makalede 'Avrupa Birliği dünya sahnesinde kendisini nasıl komik duruma düşürüyor' başlığı kullanıldı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in ziyaret sırasında kandırıldığını öne süren Becker, bunun bir güç mücadelesinin sonucu olduğunu söyleyerek, "Hata Erdoğan'da değil, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'de" ifadelerini kullandı.

MICHEL DAHA FAZLA ROL İSTİYOR

Yazıda von der Leyen ile Michel arasında uzun süredir bir anlaşmazlık bulunduğu, bunun temel sebebinin dış politikadaki görüş ayrılıklarına dayandığı belirtildi. Michel'in AB zirveleri dışında daha fazla etkin rol almak istediği, bunun için de von der Leyen'i gölgede bırakmaya çalıştığı aktarıldı.

[caption id="attachment_6364545" align="alignnone" width="1200"] AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen.[/caption]

İkilinin Türkiye ziyaretinde beraberlerinde gelen heyette Michel'in çalışanlarının bulunduğu ve protokolle ilgili ayarlamaları Türk heyetiyle birlikte bu isimlerin gerçekleştirdikleri ifade edildi.

VON DER LEYEN ŞAŞKIN, MICHEL ÜZGÜN

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in sözcüsü yaşananlar sonrası, "Komisyon Başkanı açıkça şaşırdı. Von der Leyen'in de Konsey Başkanı ve Cumhurbaşkanı ile aynı şekilde oturması gerekiyordu" şeklinde tepkisini dile getirmişti.

Sosyal medyadan bir paylaşım yapan Michel ise, "Ortaya çıkan görüntüler duruma kayıtsız kaldığım şeklinde yorumlandı ancak bu gerçeği yansıtmıyor. Durumun daha da kötüleşmesi yerine görüşmemizin önemine dikkat çekmek istedik. İstanbul Sözleşmesi, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü gibi konuları konuştuğumuz bu önemli görüşmenin böyle bir olayla gölgelenmesinden dolayı üzgünüm" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Koltuk krizine Ankara'dan en net yanıt: İlk kez misafir ağırlamıyoruz" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile Türkiye arasında yaşanan 'üçlü koltuk' gerilimi ile ilgili konuştu. Çavuşoğlu, 'Türkiye ilk kez misafir ağırlamıyor' diyerek, olayların büyümesi üzerine açıklama yaptığını dile getirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/08/iecrop/cavusoglu-reuters_16_9_1617869267.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/koltuk-krizine-ankaradan-en-net-yanit-ilk-kez-misafir-agirlamiyoruz-6360767/"]

 

[old_news_related_template title="İtalya Başbakanı Draghi, Erdoğan için 'diktatör' dedi! Ankara'dan yanıt gecikmedi" desc="İtalya Başbakanı Mario Draghi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan için 'diktatör' ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Draghi'nin sözlerine tepki göstererek 'Draghi’nin kabul edilemez popülist söylemini ve seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz' açıklamasını yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/08/iecrop/ayakta-1-1_16_9_1617795743-880x495-1_16_9_1617912147.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/italya-basbakani-draghi-erdogan-icin-diktator-dedi-ankaradan-yanit-gecikmesi-6362050/"]