Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uluslararası kamuoyunda gündem olan Osman Kavala krizi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Batı medyasının "Erdoğan geri adım attı" şeklinde yorumladığı kriz ile ilgili olarak Çavuşoğlu, "10 büyük elçinin yaptığı açıklama kabul edilemez. Sayın Cumhurbaşkanımız büyükelçilerin sınır dışı edilmesi için çalışmaları başlat dedi. Biz bunların hazırlıklarını yaptık. Ülke ve milletin kabul edemeyeceği bir davranışta bulundular. Viyana Sözleşmesine göre bu bizim hakkımızdır" dedi.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Eskişehir'de yaptığı açıklamadan sonra büyükelçiler arasında panik yaşandığını öne sürerken, "Ne olacak diye bize soranlar oldu. Biz Cumhurbaşkanımızın talimatı sonrası gerekli hazırlıklarımızı yaptık, kabineye sunacaktık. Hazırlıklarımızdan da haberdar olan, bavullarını toplamaya başlayanlar da olmuş. Bu açıklamayı yapanlar bunu nasıl düzeltebiliriz arayışına girdiler" dedi.

NE OLMUŞTU?

18 Ekim’de Osman Kavala’nın tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda’nın imzaladığı ortak bir açıklama yayımlandı. Açıklama, ABD, Almanya ve Kanada başta olmak üzere bazı ülkelerin Ankara’daki büyükelçiliklerinin sosyal medya hesaplarında da paylaşıldı.

Açıklamada, “Bugün, Osman Kavala’nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha önce verilen beraat kararının ardından farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor. Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz” şu ifadeler yer almıştı.

Açıklamanın ardından, 10 ülkenin Ankara büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Salı günü büyükelçiler dışişleri bakanlığına gittikten sonra Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “büyükelçilerin uyarıldığı” belirtilmişti.

21 Ekim’de 10 ülkenin Ankara Büyükelçilerinin Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki açıklamaları sorulduğunda Erdoğan, “Bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz” demişti.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından büyükelçilikler ortak bir metin yayınlayarak Viyana Sözleşmesi'ne uyduklarını duyurmuş ve gerilim yumuşamıştı.

[old_news_related_template title="Financial Times'tan Erdoğan yorumu: Acı bir tat bıraktı" desc="İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, Osman Kavala gerilimi ve sonrasında yaşananlarla ilgili kapsamlı bir analiz yazdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/28/iecrop/erdogan-depophotos_16_9_1635399383.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/financial-timestan-erdogan-yorumu-aci-bir-tat-birakti-6733786/"]

[old_news_related_template title="Dünyadan büyükelçi yorumu: Erdoğan geri adım attı" desc="Türkiye ile 10 ülke arasında yaşanan Osman Kavala gerilimi dün endişe verici bir şekilde tırmanırken, tatlıya bağlandı. ABD, Almanya, Fransa ve Avrupa basını, 'Erdoğan tansiyonun yükselmesini istemedi, geri adım attı' yorumunu yaptı. France 24, 'Erdoğan, diplomatları sınır dışı etme kararında U-dönüşü yaptı' başlığını attı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/26/iecrop/erdogan-reuters_16_9_1635226930.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/dunyadan-buyukelci-yorumu-erdogan-geri-adim-atti-6729312/"]

[old_news_related_template title="Büyükelçi krizi sonrası Beyaz Saray’dan Türkiye Açıklaması" desc="Türkiye ile 10 ülke arasında yaşanan Osman Kavala gerilimiyle ilgili ABD'den yeni bir açıklama yapıldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/26/iecrop/psaki-reuteers_16_9_1635274679.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/buyukelci-krizi-sonrasi-beyaz-saraydan-turkiye-aciklamasi-6731155/"]