Türkiye, Mısır’la ilişkileri onarmak için yeni tur görüşmeler gerçekleştiriyor. Türkiye ile Mısır arasında 8 yıldır fiilen kopuk durumda olan ilişkilerin normalleştirilmesi için iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında, mayıs ayında Kahire’de başlatılan görüşmelerin ikinci turu bugün gerçekleştirildi.

Türkiye-Mısır İstişarelerinin ikinci turu Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ve Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza başkanlığındaki heyetler arasında 7-8 Eylül 2021 tarihlerinde Ankara'da düzenlendi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; "Taraflar, ele alınan konularda ilerleme sağlanmasına ve ilişkilerin normalleştirilmesini teminen ilave adımlar atılmasına ilişkin arzularını teyit etmiş, istişarelerin sürdürülmesinde mutabık kalmışlardır." ifadeleri yer aldı.

ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Müslüman Kardeşler destekli Muhammed Mursi’nin 2013’te askeri darbeyle devrilmesinin ardından Mısır’la ilişkileri fiilen koparan Ankara’dan, ilişkileri normalleştirmek için bu yılbaşından itibaren çeşitli mesajlar ve adımlar gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Mart’ta Mısır’la normalleşme görüşmelerinin başladığını duyurmuştu. Türkiye’nin normalleşme görüşmelerini duyurmasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü ile 10 Nisan’da “ramazan tebriği” için telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, bu görüşmenin ardından 20 Nisan’da AKP’nin teklifiyle Türkiye-Mısır Parlamentolararası Dostluk Grubu yeniden kurulmuştu.

[old_news_related_template title="Türkiye ile Mısır arasında siyasi istişarelerin ikinci turu 7-8 Eylül'de" desc="Türkiye ile Mısır arasında bakan yardımcıları seviyesinde yürütülen siyasi istişarelerin ikinci turu 7-8 Eylül tarihlerinde Ankara'da yapılacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/31/iecrop/turkiye-misir-shutter_16_9_1630412786.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/turkiye-ile-misir-arasinda-siyasi-istisarelerin-ikinci-turu-7-8-eylulde-6623378/"]

[old_news_related_template title="Yunan bakan Türkiye Mısır yakınlaşmasından rahatsız oldu" desc="Mısır hükümetinin hidrokarbon arama faaliyetlerinde Türkiye'nin kıta sahanlığı sınırlarını kabul etmesi ve boru hattı projesi güzergâhından Rum Kesimi'ni çıkarma önerisinin ardından Yunanistan'ı korku saldı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, soluğu Mısır'ın başkenti Kahire'de aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/08/iecrop/dendias-rsozcu1_17013017_16_9_1615208470.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/yunan-bakan-turkiye-misir-yakinlasmasindan-rahatsiz-oldu-6302629/"]