Kaosun ve şiddetin bitmek bilmediği Afganistan'da barış ve istikrar sağlamak adına Washington'ın desteklediği barış konferansı ile ilgili dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı.

24 Nisan'da İstanbul'da gerçekleşmesi beklenen zirvenin Taliban'ın katılmayacağını açıklaması sebebiyle ertelendiği belirtildi. İddiayı, Reuters haber ajansına konuşan 3 farklı kaynak doğruladı. Taliban ile Afganistan hükümeti arasındaki görüşmelerde ülkedeki ABD askerlerinin 11 Eylül'de ülkeden ayrılmasından sonra bir yol haritası çizilmesi planlanıyordu.

YENİ TARİH BELLİ DEĞİL

Reuters'a konuşan üst düzey bir Afgan hükümet yetkilisi, "İstanbul zirvesi planlanan tarihte gerçekleşmeyecek çünkü Taliban toplantılara katılmayı reddetti" açıklamasını yaptı.

Zirveyi hazırlayan ülkelerden birinde görevli olan bir diğer kaynak da henüz net bir tarih belirlenmediğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmelerin Ramazan'dan sonra netleştirileceğini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, toplantının ertelenmesi ile ilgili bir açıklama yapmazken, "Biz hiçbir zaman İstanbul'un Doha'nın yerine geçeceğini söylemedik. Diplomatik çalışmalarımız sürüyor" dedi.

[old_news_related_template title="Joe Biden'dan Afganistan kararı: Sonsuz savaşı sona erdirmenin zamanı geldi" desc="ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin eski Başkanı George W. Bush'un 7 Ekim 2001'de Afganistan'da savaşın başlangıcı olan Sonsuz Özgürlük Operasyonu'nu ilan ettiği odada yaptığı konuşmada, ABD askeri birliklerinin 1 Mayıs'tan itibaren Afganistan'dan geri çekilmeye başlayacağını ve tam çekilmenin 11 Eylül'e kadar tamamlanacağını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/14/iecrop/biden-reuters1_16_9_1618426713.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/joe-bidendan-afganistan-mesaji-sonsuz-savasi-sona-erdirmenin-zamani-geldi-6373653/"]

[old_news_related_template title="Jens Stoltenberg: NATO Afganistan’dan çıkacaktır" desc="NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Kararlı Destek Misyonu Çerçeve Ülkelerin Dar Katılımlı Konsey Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, 'Alınan kararla NATO Afganistan’dan çıkacaktır' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/14/iecrop/nato-stoltenberg-reuters_16_9_1582902417_16_9_1618433612.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/sekreteri-stoltenberg-nato-afganistandan-cikacaktir-6373855/"]