Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelesi devam ederken, dünya kamuoyu da yaşananları anbean izliyor... Dünyanın önde gelen medya kuruluşlarından The Guardian, CNN, Al Jazeera ve AFP gibi medya kuruluşları bölgede yaşananları aktarırken gelişmeleri "son dakika" ibaresiyle okurlarına aktarıyor.

REUTERS: GERİYE METAL SANDALYELER KALDI

İngiliz haber ajansı Reuters, bölgede yaşananlarla ilgili kapsamlı bir haber hazırlarken, bölgede 40 yılı aşkın bir süredir yaşayan Mehmet Demir'in ailesiyle Manavgat'taki evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi. Evlerinin ve bütün eşyalarının küle döndüğünü yazan Reuters, "Yataktaki yaylar, metal sandalyeler ve bazı mutfak malzemeleri yangından sonra tespit edilebiliyordu" yorumunu yaptı.

[caption id="attachment_6568056" align="alignnone" width="880"] Reuters haber ajansı, binlerce turistin tahliye edildiğini yazdı.[/caption]

Ajans, "Çarşamba günü başlayan ve halen devam eden yangınlar bölgedeki en kötü yangınlardan biri" ifadesini de kullandı. Manavgat'ın turizm merkezi Antalya'dan çok uzak olmadığını yazan Reuters, "Aşırı sıcaklar ve sert rüzgar alevlerin yayılmasına sebep oldu" ifadelerine yer verdi.

Reuters'a konuşan Demir, "Manavgat'ın merkezine kaçmak zorunda kaldık ve geri döndüğümüzde evi bu halde bulduk. Bütün birikimimiz yandı. Sadece kıyafetlerimiz kaldı. Yapacak bir şey yok, kelimeler kifayetsiz kaldı" dedi. Reuters, yangınlarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 6 olduğunu ve binlerce kişinin evlerinden kaçmak zorunda kaldığını aktardı. Öte yandan alevlerin Bodrum'da da etkisini artırdığını yazan Reuters, "Türkiye'nin güneyinde yangınlar yaygın fakat yetkililer son yangınların çok daha büyük bir alanı kapsadığını söyledi" ifadesini aktardı.

Reuters, aşırı sıcaklar sebebiyle Yunanistan'da kamu çalışanlarının gereksiz olarak çalışmaları ve seyahat etmelerinin yasaklandığını hatırlatırken İtalya'nın Sicilya adasındaki ikinci büyük kenti Catania'da da yangınların çıktığını yazdı.

CNN: HAYVANLAR YANIYOR

ABD merkezli medya kuruluşu CNN de kapsamlı bir haber yaparak bölgede yaşayanlarla görüştü. CNN'e konuşan bölge halkı, "Hayvanlarımız yanıyor" derken, "Her şey yanacak. Topraklarımız, hayvanlarımız, evimiz. Başka neyimiz var ki zaten" yorumunu yapıyor.

[caption id="attachment_6568049" align="alignnone" width="1123"] ABD merkezli medya kuruluşu CNN, bölgedeki halkla görüştü.[/caption]

CNN muhabirleri yüksek sıcaklığın ve alevlerin küresel iklim krizi ile birlikte daha da kötü bir hale geldiğini yazarken, Kaçarlar köyüne komşu köylerden yardım geldiğini de altını çizdi. 37 yaşındaki bir çiftçi olan Namet Atik, "Bu köyün ihtiyacı neyse onlara yardım yapacağız. Su vereceğiz, otomobil vereceğiz, traktör vereceğiz. Biz ormancıyız ve orman bizim yaşam kaynağımız. Yangın gelirse geri dönüşü yok" yorumunu yaptı.

[caption id="attachment_6568055" align="alignnone" width="880"] Orman yangınının korkutucu etkisi uydu görüntülerinden böyle takip edildi.[/caption]




CNN'e konuşan TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Öztürk, "Türkiye'de orman yangınlarının yüzde 95', insan kaynaklıdır. Yangının daha kötü bir şekilde yayılmasının sebebi iklim değişikliği. Bölgede hava zaten sıcak ve kurudur ve alevlerin yayılması riski yüksektir fakat iklim değişikliği bu riski daha da artırdı" ifadesini kullandı.AL JAZEERA: ÖLÜM SAYISI ARTIYOR

Katar merkezli medya kuruluşu Al Jazeera da yaşananlara geniş yer ayırdı. Al Jazeera, ölü sayısının 6'ya çıktığını aktarırken yangınlarla ilgili soruşturma başlatıldığının da altını çizdi.

[caption id="attachment_6568048" align="alignnone" width="1057"] Katar merkezli Al Jazeera, bölgede yaşamını yitirenlerin sayısının 6'ya çıktığını aktardı.[/caption]

Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde orman yangınlarının yaygın olduğunu belirten medya kuruluşu, Avrupa'nın güneyinde de orman yangınlarının görüldüğünü aktardı.

THE GUARDIAN: TARİHİN EN SICAĞI

İngiliz The Guardian gazetesi, Türkiye'nin yangınlarla mücadele ettiğini yazarken, sıcaklığın ise rekor seviyeye ulaştığını aktardı. Gazete, "Ülke 50'den fazla yangınla mücadele ederken binlerce tatilci Ege Denizi'ndeki otellerden tahliye edildi. Yangınların sıcaklık yoğunluğu, perşembe günü daha önceki seviyelerin dört kat üzerindeydi" ifadesini kullandı. Gazete bu iddiayı elde edilen uydu verilerine dayandırdı.

Çok sayıda insanın öldüğünü yazan The Guardian, "ABD'deki öldürücü sıcaklar, Avrupa ve Çin'deki sel felaketi ve Sibirya'daki yangınların ardından Türkiye'de yaşanan yıkım, iklimin etkilediği bir dünyada aşırı hava durumunun artan etkisini gözler önüne seriyor" yorumunu yaptı.

AFP: İTFAİYECİLER YANGINLA MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR

Fransız haber ajansı AFP de Türkiye'de yaşanan yangınlarla ilgili gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı. Ajans, "İtfaiye erleri Türkiye'deki orman yangınlarıyla mücadele ediyor" başlığını kullandı.

AFP, "İtfaiye erleri dört gündür alevlerle mücadele ediyor. Türkiye'nin güneyini etkisi altına alan orman yangınlarında yaşamını yitirenlerin sayısı 6'ya çıktı" yorumunu yaptı.


[old_news_related_template title="Orman Genel Müdürlüğü’nün paraları tanıtım işlerine gitti" desc="Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) 2021 yılı bütçesi 4.2 milyar, 2020 bütçesi ise 3.5 milyar lira olarak gerçekleşti. Genel Müdürlük 2020’de bu bütçenin 22 milyon TL’sini temsil ve tanıtım giderine ayırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/31/iecrop/orman_shut_16_9_1601629738_16_9_1627775972.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/orman-genel-mudurlugunun-paralari-tanitim-islerine-gitti-6568020/"]

[old_news_related_template title="Yanan ormanlar nasıl yeniden ağaçlanacak? Prof. Dr. Tolunay tek tek açıkladı" desc="Orman yangınının ardından yanan alanların yeniden ormanlaştırılması için iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri gözetilerek öncelikli olarak doğal yollarla gençleştirme düşünülmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Doğanay Tolunay, 'Yanan orman alanına otel yapılması örneği ortadayken bu alanların imara açılmayacağını iddia etmek kamuoyunca kabul görmemektedir. Ancak Anayasamızın 169. Maddesi gereğince yanan alanların yeniden orman haline getirilmesi zorunludur' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/31/iecrop/yangin-sozcu-1_16_9_1627759786.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/yanan-ormanlar-nasil-yeniden-agaclanacak-prof-dr-tolunay-tek-tek-acikladi-6567725/"]

[old_news_related_template title="40'tan fazla ülkede ormanlar alev alev" desc="Dünya genelinde 40'tan fazla ülkede devam eden orman yangınları, milyonlarca dönümlük alanları küle çevirdi. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uydu haritasına göre Afrika, Amerika ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın hemen hemen her yerinde can yakan alevlerle mücadele sürüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/31/iecrop/dunya-iha41_18440850_16_9_1627758598.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/40tan-fazla-ulkede-ormanlar-alev-alev-6567659/"]