Filipinler'de Kabine Sekreteri Karlo Nograles, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin, 2022 Ulusal Seçimlerinde PDP-Laban Partisi'nin devlet başkan yardımcılığına aday olacağını belirtti.

Nograles tarafından yapılan açıklamada, Duterte'nin adaylığı kabul ederek "fedakarlık yapmayı kabul ettiği ve halkın arzusuna kulak verdiği" ifade edildi.

PDP-Laban partisinin ayrıca Duterte'nin yardımcısı Senatör Christopher "Bong" Go'yu seçimlerde devlet başkanlığına aday göstermesi bekleniyor.

Duterte, konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı.

PUTİN-MEDVEDEV MODELİ

Filipinler yasaları, ülkede devlet başkanlarını 6 yıllık bir görev süresiyle sınırlandırıyor. Devlet başkan yardımcısı, devlet başkanından ayrı olarak seçiliyor.

Duterte'nin yeniden seçime girecek olması, akıllara Rusya modelini yani Putin-Medvedev değişimini getirdi.

Rusya'da 2008-2012 yılları arasında Dmitry Medvedev'in Devlet Başkanlığı sırasında Başbakanlık görevini Vladimir Putin üstlenmişti. “Tandemokrasi” olarak adlandırılan bu düzenleme; Putin'in bir cumhurbaşkanının iki dönem üst üste görev yapmasına ilişkin anayasal düzenlemeyi ihlal etmeden, sürekli iktidarda olabilmesine de olanak tanıyor.

[old_news_related_template title="Filipinler Devlet Başkanı Duterte ipin ucunu kaçırdı: Ya aşı ya da hapis" desc="Corona virüsü salgınını ağır geçiren Asya ülkelerinden Filipinler'de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, aşı merkezlerinin boş kalmasına tepki gösterdi. Halka seslenen Duterte, 'Tercihinizi yapın, ya aşı olursunuz ya da sizi hapse atarım' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/22/iecrop/duterte-reuters_16_9_1624360997.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/filipinler-devlet-baskani-duterte-ipin-ucunu-kacirdi-ya-asi-ya-da-hapis-6499890/"]