İngiltere'de İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) 30 yaşın altındaki kişilere AstraZeneca aşısı yerine alternatif başka bir Covid-19 aşısının uygulanmasını önerdi. AstraZeneca aşısının 30 yaşın altındaki kişilere uygulanmasıyla nadir olan kan pıhtılaşma riskinin arttığını belirten MHRA, 18-29 yaşları arasındaki kişilere, mümkün olan başka bir alternatif aşının uygulanmasını önerdi.

İLK DOZU ALANLAR İKİNCİ DOZU DA ALACAK

AstraZeneca aşısının ilk dozunu almış kişilerin ise aşının 2. dozunu almaları gerektiğini bildiren MHRA, ilk dozdan sonra yalnızca kan pıhtılaşması yaşayanların aşılanmaması gerektiğini, kan hastalığı olan ve pıhtılaşma riski taşıyan kişilerin öncelikle doktorlarına danışmaları gerektiğini kaydetti.

KAN PIHTILAŞMASIYLA AŞI BAĞLANTISI GİDEREK GÜÇLENİYOR

Henüz aşının kan pıhtılaşmasına neden olduğuna dair bir kanıtın olmadığını aktaran MHRA, bağlantının giderek güçlendiğini belirtti. Aynı zamanda aşının yan etkilerinin son derece nadir olduğunu ve aşının etkinliğinin kanıtlandığını belirten MHRA, aşı olmanın büyük çoğunluk için hala faydalı olduğunu ifade etti.

79 KİŞDE GÖRÜLDÜ

MHRA tarafından kan pıhtılaşmasının araştırıldığı bir incelemede, Mart ayı sonunda 79 kişide AstraZeneca aşısını olduktan sonra nadir görülen kan pıhtılaşmasının tespit edildiği, 19 kişinin ise hayatını kaybettiği belirtildi. Kan pıhtılaşma vakalarının yaklaşık üçte ikisinin kadınlarda görüldüğü, hayatını kaybedenlerin ise 18 ile 79 yaşları arasında olduğu ifade edildi.

BİR KARAR DA EMA'DAN

AstraZeneca’nın Covid-19’a karşı geliştirdiği aşı hakkındaki tartışmalar devam ederken, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından AstraZeneca hakkında yeni açıklama geldi. EMA, AstraZeneca aşısı ile kanda pıhtılaşma vakaları arasında bağlantı olduğunu ifade ederek, bunun çok nadir görüldüğünü açıkladı.

EMA, kan pıhtılaşmasının AstraZeneca aşısının nadir bir yan etkisi olarak listelenmesi gerektiğini ifade etti. Aşı tedarikinde yaşanan aksaklıklara dikkat çeken EMA, aşının faydalarının risklerden daha fazla olduğunu vurguladı. EMA açıklamasında, "EMA'nın güvenlik komitesi bugün, düşük trombositli olağandışı kan pıhtılarının aşının çok nadir yan etkileri olarak listelenmesi gerektiği sonucuna vardı" denildi.

"AŞININ KULLANIMINA ÜYE DEVLETLER KARAR VERECEK

EMA, “Şimdiye kadar, bildirilen vakaların çoğu, aşılamadan sonraki 2 hafta içinde 60 yaşın altındaki kadınlarda meydana geldi. Mevcut olan kanıtlara dayanarak, belirli risk faktörleri doğrulanmamıştır” ifadelerini kullandı. Corona virüsü aşılarının güvenli ve etkili kullanımını desteklediğinin altını çizen EMA, ulusal düzeydeki aşılama kampanyaları sırasında aşının kullanılmasının üye devletlerce belirleneceğini ifade etti.

FAYDALARI RİSKİNDEN FAZLA

EMA Direktörü Emer Cooke yaptığı açıklamada, AstraZeneca ve kan pıhtılaşması arasında belirli bir risk faktörünün tanımlanmadığını ancak pıhtıların aşıya verilen bir bağışıklık tepkisine bağlanabileceğini ifade etti. Cooke, "Nadir olaylar her yaşta görüldüğü için yaş, cinsiyet veya tıbbi geçmiş gibi belirli risk faktörleri doğrulanamadı" ifadelerini kullanarak, "AstraZeneca aşısının Covid-19'u önlemedeki faydaları, genel olarak yan etki riskinden ağır basmaktadır" dedi.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

EMA, sağlık uzmanlarının, kan pıhtılaşması ve düşük trombosit belirtilerini erken teşhis ve tedavi ederek komplikasyonları önleyebileceğini açıkladı. EMA ayrıca, aşı olanların nefes darlığı, göğüs ağrısı, bacakta şişme, kalıcı karın ağrısı, şiddetli ve kalıcı baş ağrısı veya bulanık görme dahil olmak üzere nörolojik semptomlar yaşaması halinde derhal tıbbi yardım almaları gerektiğini açıkladı.

[old_news_related_template title="Coronadan sonra her üç hastadan biri beyin hastalığı geçiriyor" desc="İngiltere'de yapılan geniş çaplı bir araştırma, corona virüsü geçiren hastaların durumunu gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, corona virüsünü atlatan her üç hastadan biri nörolojik ya da psikiyatrik açıdan beyin hastalıklarıyla mücadele ediyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/07/iecrop/corona-doktor-reuters-2_16_9_1617770593.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/coronadan-sonra-her-uc-hastadan-biri-beyin-hastaligi-geciriyor-6358279/"]

[old_news_related_template title="Corona aşısı olan 7 kişi ölmüştü! Denemeler askıya alındı" desc="İngiltere'den Oxford-AstraZeneca tarafından geliştirilen corona virüsü aşısını olan 7 kişinin sıra dışı kan pıhtısı vakasından ötürü hayatını kaybetmesinin ardından kritik açıklama geldi. Ülkede Oxford-AstraZeneca aşısının çocuklar üzerinde denenmesinin askıya alındığı açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/06/iecrop/astrazeneca-shutterstock-1_16_9_1617732203.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/son-dakika-ingilterede-corona-asisi-olan-7-kisi-olmustu-denemeler-askiya-alindi-6357877/"]