Corona virüsü dünya genelinde etkisini sürdürürken, salgına karşı başlatılan aşılama kampanyalarında tartışmalar bitmiyor.

Başta Avrupa’da olmak üzere en çok tartışılan Oxford ve AstraZeneca’nın geliştirdiği aşı. Serebral venöz sinus trombozu (beyin damarlarında kan pıhtılaşması) neticesinde ölümlere yol açtığı iddia edilen aşıyla ilgili Avrupa İlaç Ajansı'ndan (EMA) kritik açıklamalar geldi.

Avrupa'da en yetkili düzenleyici kurum olan EMA'nın aşı bölümünün başındaki isim Marco Cavaleri, "Benim görüşüme göre, artık aşıyla meydana gelen olaylar arasında açık bir bağlantı olduğunu söyleyebiliriz. Buna rağmen söz konusu reaksiyona yol açan şeyin ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz" dedi.

DİREKTÖR FAYDALARINI SAVUNMUŞTU

EMA ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'da 9.2 milyon kişinin olduğu AstraZeneca aşısına sık sık arka çıkıyordu. Aşının faydasının olası risklerden daha fazla olduğunu vurgulayan EMA Direktörü Emer Cooke, "Elimizdeki mevcut bilimsel verilere baktığımızda, aşının kısıtlanmasını destekleyecek herhangi bir kanıt yoktur" demişti.

GENÇ YETİŞKİNLERDE DURDURULDU

EMA aşı bölümünün bir numaralı ismi Cavaleri'nin açıklamasından sonra AstraZeneca'dan henüz bir yanıt gelmedi. Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkeler, genç yetişkinlerde aşının uygulanmasını geçtiğimiz hafta durdurma kararı almıştı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) henüz onay almayı başaramayan AstraZeneca'nın etkinlik sonuçları geçtiğimiz haftalarda açıklanmıştı. Aşının virüse karşı etkinliği yüzde 79'dan yüzde 76'ya düşerek güncellenmişti.

[old_news_related_template title="MHRA doğruladı: İngiltere'de AstraZeneca aşısı olan 7 kişi öldü" desc="İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu, İngiltere'de 7 kişinin Oxford ve AstraZeneca tarafından geliştirilen corona virüsü aşısını olduktan sonra oluşan kan pıhtısından hayatını kaybettiğini doğruladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/03/iecrop/asi-reuters-9_16_9_1617442249.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/mhra-dogruladi-ingilterede-astrazeneca-asisi-olan-7-kisi-oldu-6351349/"]

[old_news_related_template title="Almanya'dan AstraZeneca aşısı iddiası: 9 kişi hayatını kaybetti" desc="Ölümcül yan etkileri olduğu öne sürülen Oxford-AstraZeneca aşısıyla ilgili sıcak bir gelişme yaşandı. Almanya'da Paul Ehrlich Enstitüsü, söz konusu aşıyı yaptırdıktan sonra 9 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/30/iecrop/asi-kadin-reuters2_16_9_1617103635.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/son-dakika-almanyadan-astrazeneca-asisi-iddiasi-9-kisi-hayatini-kaybetti-6343316/"]