Ocak ayında ABD Kongre Binası'na düzenlenen baskının sorumlusu olarak görülen eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Facebook ve Instagram hesapları askıya alınmıştı. Sosyal medya platformu Facebook, Trump’ın Facebook ve Instagram hesaplarına yönelik yasaklamanın 2 yıl daha devam edeceğini ve hesapların 7 Ocak 2023 tarihine kadar açılmayacağını duyurdu.

Facebook tarafından yapılan açıklamada, Trump’ın hesaplarının yalnızca "kamu güvenliğine yönelik risk azaldığında" açılabileceği belirtildi. Açıklamada ayrıca, "Kamu güvenliğine yönelik ciddi bir risk olduğunu tespit edersek, kısıtlamayı belirli bir süre daha uzatacağız ve risk azalana kadar yeniden değerlendirmeye devam edeceğiz" denildi.

Söz konusu karar, Facebook'un Gözetim Kurulu'nun Trump'a süresiz yasak koymanın yanlış olduğunu söylemesinin ardından gelirken, Facebook’un "böyle istisnai durumlarda uygulanacak" yeni kuralları kapsamında Trump’a en yüksek cezanın verildiği belirtildi.

TRUMP'TAN TEPKİ

Trump, sosyal medya platformu Facebook’un, hesaplarına yönelik yasaklamanın 2 yıl daha devam edeceği ve hesapların 7 Ocak 2023 tarihine kadar açılmayacağı açıklamasına tepki gösterdi.

Facebook'un kararını açıklamasından birkaç dakika sonra Trump da Telegram hesabından açıklama yaparak, söz konusu kararın geçtiğimiz yıl yapılan başkanlık seçimlerinde kendisine oy verenlere "hakaret" olduğunu söyledi.

Trump açıklamasında, “Facebook'un kararı, rekor sayıda 75 milyon kişiye ve 2020’deki hileli başkanlık seçimlerinde bize oy veren daha birçoğuna hakarettir. Bu sansür ve susturmanın yanlarına kalmasına izin verilmemeli. Eninde sonunda biz kazanacağız. Ülkemiz bu istismarı daha fazla kaldıramaz!” ifadelerini kullandı.

GÖZETİM KURULU'NDAN FACEBOOK'A ELEŞTİRİ

Facebook’un Gözetim Kurulu, Trump'ın hesabı için "süresiz" uzaklaştırma kararı alan Facebook’u eleştirmiş, Facebook'un kurallarında böyle bir şeyden söz edilmediğini işaret etmişti.

Trump ise Facebook, Twitter ve Google’a tepki göstermişti. Kendisini platformlarından yasaklayan 3 firmanın eylemlerini "tam bir rezillik ve utanç" olarak nitelendiren Trump, üç şirkete "yozlaşmış sosyal medya şirketleri" adını vermişti.

Trump, "İfade özgürlüğü, ABD Başkanı'ndan alındı çünkü Radikal Sol çılgınlar gerçeklerden korkuyorlar fakat gerçek, her zamankinden daha büyük ve daha güçlü bir şekilde ortaya çıkacak. Ülkemizin halkı buna tahammül etmeyecek. Bu yozlaşmış sosyal medya şirketlerinin, bir daha asla seçim sürecimizi yok etmelerine ve yok etmelerine izin verilmemelidir" ifadelerini kullanmıştı.

[old_news_related_template title="Trump bunu hiç beklemiyordu: 22.9 milyon dolarlık dava açıldı" desc="Çin Amerikan Sivil Haklar Koalisyonu (CACRC), ABD eski Başkanı Donald Trump'a corona virüsü salgını sürecinde kullandığı Çin virüsü, Wuhan virüsü gibi ifadeleri nedeniyle 22.9 milyon dolarlık dava açtı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/24/iecrop/trump-sozcu-iha_16_9_1614542588_16_9_1620162618-880x495-1_16_9_1621860686.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/trump-bunu-hic-beklemiyordu-22-9-milyon-dolarlik-dava-acildi-6448318/"]

[old_news_related_template title="Trump'la ilgili bomba iddia: Kendisine karşı olan isimlere kadınlarla tuzak kurdu" desc="ABD basını eski Başkan Donald Trump'la ilgili yeni bir iddiayla çalkalanıyor. New York Times, Trump'ın 'düşmanlarını' ve 'derin devlet' çalışanlarını ortaya çıkarmak için Project Veritas üzerinden kadınlarla tuzak kurduğunu öne sürdü. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/15/iecrop/trump-reuters-24_16_9_1621073003.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/trumpla-ilgili-bomba-iddia-kendisine-karsi-olan-isimlere-kadinlarla-tuzak-kurdu-6432342/"]