İngiliz Daily Mail gazetesi, Çin, Rusya, Pakistan ve Türkiye'nin Afganistan'daki Taliban yönetimini resmen tanıyacağınıı iddia etti.

Gazete, ABD ve Batılı güçlerin Taliban'ı tanımayacağını belirtirken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un "Afganistan'ın tekrar 'terör için üreme alanı' olmasına izin verilemeyeceğini" açıkladığı sözlerini aktardı.

Ancak Çin devlet medyası, iktidardaki Komünist Parti'nin Taliban'ı kabul etmek zorunda kalacağı senaryoya hazırlandığını yazdı. Çin'de, geçen ay devlet medyası tarafından Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin Tianjin'de Taliban yetkilileriyle omuz omuza durduğunu gösteren bir dizi fotoğraf yayınlanmıştı.

RUSYA TEHDİT OLARAK GÖRMÜYOR

Öte yandan, Kremlin yönetimi Rus Büyükelçilik binasını tahliye etme planları olmadığını açıkladı. Rus devlet medyası, ülkelerinin Afganistan'dan çekilmesinden sonra kurulan Taliban'ın, Afganistan'daki Rus diplomatik personelinin güvenliğini garanti etme sözü verdiğini bildirdi. TASS haber ajansının haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi, bugün yaptığı açıklamada, 'Rusya'nın Afganistan'daki Taliban'ı Orta Asya için bir tehdit olarak görmediğini' ifade etti.

Bunlara karşın; Rusya liderliğindeki CSTO güvenlik bloğu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinden 'derin endişe duyduklarını ve bunun Orta Asya'daki durum üzerinde önemli bir etkisi olacağını düşündüklerini' ifade etti.

Türkiye de Afganistan'ki Büyükelçilik binasının açık kalacağını açıklamıştı.

Taliban'ın siyasi ofisinin sözcüsü Suhail Shaheen, "Örgütün Rusya ile iyi ilişkileri var" ve "Rus ve diğer büyükelçiliklerin işleyişi için güvenli koşulları sağlamak için genel bir politikası var" dedi. .

'GEÇİŞ HÜKÜMETİ TALİBAN İLE OLMALI'

İran ise Sünni Müslüman Taliban'a karşı her zaman temkinli durmaya çalışsa da, ülkedeki diplomatlarının ve personelinin güvenliğini sağlamak için harekete geçti.

Cuma günü, Çin'de devlet destekli büyük bir tabloid gazetesi olan Global Times, bir Afgan muhalefet partisinin lideriyle 'geçiş hükümetinin Taliban'la olması gerektiğini' söyleyen bir röportaj yayınladı.

Daily Mail gazetesi, Çin hükümetinin, Sincan bölgesindeki Uygur Müslümanlar'ına yönelik suç işlemekle itham edildiğini hatırlatırken, Taliban'ı kabul edecek olmasının 'ironik' olduğunu yazdı.

Ancak Çin, diğer ülkelerin iç işlerine karışmama politikasına da özen gösteriyor.

[old_news_related_template title="Kan donduran görüntü: Afganistan'dan kaçarken uçaktan düştükleri iddia edildi" desc="Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesi sonrasında halk arasında panik ve korku büyüyor... Binlerce insan Kabil Havalimanı'nda uçak bularak kaçmak isterken İran medyasının paylaştığı görüntülerle ilgili kan donduran iddialar ortaya atıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/16/iecrop/ucak-a-1_16_9_1629103773.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/kan-donduran-goruntu-afganistandan-kacarken-ucaktan-dustuler-6596052/"]

[old_news_related_template title="Taliban'ın ele geçirdiği Afganistan'da kadınlar endişeli" desc="ABD ve NATO yetkililerin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Taliban, dün gece itibariyle ülkenin tamamını ele geçirdi. Taliban şiddetinden kaçan Afganlar havalimanlarına akın ederken, yaşanan dehşetten en çok etkilenenler kuşkusuz kadınlardı... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/16/iecrop/afghan-women-reuters-1019615-1628894863_16_9_1629098564.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/talibanin-ele-gecirdigi-afganistanda-kadinlar-endiseli-6595734/"]

[old_news_related_template title="Tatil için Afganistan'a gitti, kabusu yaşadı" desc="İngiliz vatandaşı Miles Routledge, 'dünyanın en tehlikeli ülkeleri'ni araştırdıktan sonra tatil için seçtiği Afganistan'da kabusu yaşadı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/16/iecrop/0_british-student-on-holiday-in-afghanistan-accepts-death-2_16_9_1629101042.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/tatil-icin-afganistana-gitti-kabusu-yasadi-6595917/"]