Almanya ve Avrupa Birliği’nin Türklere corona nedeniyle getirdiği vize kısıtlaması sürerken, durum daha da ciddi hal aldı ve 'diplomatik, gri ve yeşil pasaportlara' bir tür vize getirildi.
Almanya, gri pasaport skandalının ardından, "Bundan sonra Almanya vizesi istemeyen tüm diplomatik pasaportlarla gelenlerden de geliş nedenini gösteren ek belgeler, kısıtlamalara karşı istisnayı kanıtlayan belgeler istenecek" şartını getirdi.

"GEREKÇE" ŞARTI

Alman Dışişleri ve Büyükelçiliği’nin açıklamasında, „yeşil, gri ve siyah kaplı“ pasaportla vizesiz gelişlerin de denetleneceği, sınırlarda bunlardan ek belge isteneceği belirtildi. Normal pasaportla gelenlere zaten vize uygulanır ve vize öncesi onlardan belge alınırken, geçerli mazereti olmadan diplomatik pasaport sahipleri de ülkeye sokulmayacak. Kararda, „vizesi olan ile vize gerertirmeyen pasaportu olan“ tüm pasaport sahiplerinin geçerli ziyaret nedenlerini sunmaları gerektiği hatırlatıldı. Bu durumda, bakan ve milletvekilleri de siyah pasaportları ile istediği gibi gidemeyecek. Ancak hükümet yetkililerinin resmi ziyaretleri önceden bildirildiği için denetim dışı olabilecek.

KİM HANGİ RENGİ KULLANIYOR?

Türkiye’de siyah pasaport; cumhurbaşkanı, bakan ve milletvekillerine veriliyor. Gri pasaport, konsolosluk görevlileri ile yurt dışına resmi görevle çıkacak memurlara veriliyor. Yeşil pasaport ise devlet memurları ile çeşitli meslek gruplarına veriliyor. Vatandaşa verilen pasaport ise kırmızı kaplı.

VİZE RANDEVUSU DURUMLARI

Normal pasaport sahiplerine vize randevularının, bir yıldır olduğu gibi ancak istisnai durumlarda verilmeye devam edildiği belirtildi. Ancak şu durumlarda Türk vatandaşlarına vize başvurusu hakkı tanınıyor:

- Ölüm, doğum ve birinci dereceden yakınlarının düğünü gibi durumlar.

- Almanya’da fabrika ya da üretim tesislerinde montaj, bakım ve tamir için çağrılan kişiler.

- Fuar düzenleyicileri ve katılımcıları.

- Aile birleşimi vizesi alanlar ve eşiyle birlikte yaşayacak olanlar.

- Acil ve gerekli tıbbi durumlar nedeniyle Almanya’ya gidecek olanlar.

- TIR şoförleri, denizciler. Uluslararası nakliyat yapanlar.

"MECBUR DEĞİLSENİZ GİTMEYİN"

Almanya’nın açıklamasında, "Schengen vize başvuruları yalnızca istisnai durumlarda ve belirli koşullar altında kabul edilecek“ denildi ve üstteki istisnaların yazılı olarak kanıtlanması gerektiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "Türkiye’nin tamamına gereksiz turistik gezilere karşı uyarıyoruz. Türkiye, salgından ciddi derecede etkilendi. Sayılar azalsa da Türkiye yüksek enfeksiyon riskli ülke olarak konumlandırılmaya devam edilmektedir“ ifadesi kullanıldı.

"VİZEYİ AŞMAK İÇİN"

"Gri Pasaport" skandalı başka tartışmaları da gündeme getirdi. Avusturya, 9 milyonluk ülkesinde sadece 7 bin 500 kişiye, diplomatik veya gri pasaport verildiğini, diğer AB üyesi ülkelerde de bu sayının çok az olduğunu duyurdu.

Türkiye’de ise, Avrupa Birliği veya diğer ülke vizelerini aşmak için yaklaşık 2.5 milyon kişiye, vize gerektirmeyen gri, yeşil veya diplomatik pasaportlar dağıtıldığı vurgulandı. Bu durumun ise ileride Avrupa Birliği'nde gündem olması bekleniyor

YUNANİSTAN VİZE VERİYOR MU?

Bu arada Yunanistan, Almanya gibi Türkiye’den gelmek isteyenlere  "acil durumlar halinde veya Yunanistan’da oturma izni olanlara" giriş izni veriyor. Bu durumu kanıtlayanlar ya da bir davetiyesi olanlar Yunanistan’a girebilecek.

Yunanistan, turizm için kapılarını Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Macaristan, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İzlanda, Norveç, İsviçre, Lihtenştayn,, ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Sırbistan ve İsrail vatandaşlarına açtı. Türkler’e ise kapı açılmadı.

Yunan adalarına Türkiye’den geçişlere daha önce izin vereceğini duyuran Yunanistan’ın bu konuyla ilgili nasıl bir karar alacağı ise henüz bilinmiyor.

[old_news_related_template title="AKP'li başkan gri pasaport iddialarını yanıtladı: Onore olsun diye 1-2 daire başkanı gönderdik" desc="AKP'li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, gazeteciler ile bir araya geldiği programda, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çok sayıda kişiye gri pasaport sağladığı ve bu kişilerin geri dönmedikleri iddialarına yanıt verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/21/iecrop/akp-bursa-sozcu-1_16_9_1621607553.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akpli-baskan-gri-pasaport-iddialarini-yanitladi-onore-olsun-diye-1-2-daire-baskani-gonderdik-6443398/"]

[old_news_related_template title="AKP'li başkandan 'gri pasaport' skandalıyla ilgili pişkin savunma" desc="Malatya’da AKP'li Yeşilyurt Belediyesi tarafından gri pasaportla yurt dışına gönderilen 45 kişiden 43'ünün dönmediğini ortaya çıkmıştı. Belediye Başkanı Mehmet Çınar, skandalı dile getiren CHP’lileri suçladı: CHP Genel Başkan Yardımcısı’nın ne işi vardı Türkiye gündemine taşıyacak. Kendi memleketi değil mi, kendi de Malatyalı değil mi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/19/iecrop/mehmet-cinar-1024x682-1_16_9_1621403836.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akpli-baskandan-gri-pasaport-skandaliyla-ilgili-piskin-savunma-6438654/"]

[old_news_related_template title="AKP'li belediyeden gri pasaport açıklaması: Karar çıktı ama göndermedik" desc="CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, sosyal medya hesabından Ordu Korgan'dan sonra Ulubey Belediyesinin de gri pasaportla 53 kişiyi yurt dışına gönderdiğini belirterek, alınan meclis kararını ve isim listesini paylaştı. AKP'li Ulubey Belediye Başkanı İsa Türkcan ise, 'Meclisten karar çıktı ama kimseyi gri pasaportla yurt dışına göndermedik' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/03/iecrop/gri_16_9_1620023060.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akpli-belediyeden-gri-pasaport-aciklamasi-karar-cikti-ama-gondermedik-6410069/"]