Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute petrol şirketi Royal Dutch Shell'in yönetim kuruluna atanması üzerine görevinden ayrılmıştı.

BM Genel Sekreteri Guterres’in ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile 27 Eylül'de gerçekleştirdiği üçlü görüşmenin ardından yeni bir özel temsilci atayacağı gündeme gelmişti.

Guterres, Kıbrıs özel temsilciliği için Kıbrıslı taraflara Kanadalı diplomat Colin Stewart'ı önerdi.

Kıbrıslı tarafların Stewart’ı onaylaması halinde Guterres'in söz konusu atama niyetini BM Güvenlik Konseyi'ne mektupla bildirmesi gerekiyor.

Daha önce BM bünyesinde çeşitli görevlerde bulunan ve Batı Sahara özel temsilcisi olan Stewart göreve kabul edilmesi durumunda Elizabeth Spehar'ın yerini alacak.

[old_news_related_template title="Güney Kıbrıs ‘demir kubbe’ almak istiyor" desc="Güney Kıbrıs’ın İsrail’den ‘demir kubbe’ hava savunma sistemi alacağı öne sürüldü. Ayrıca Mari’deki üssün de genişletilerek Yunanistan’ın Fransa’dan alacağı fırketeynler için hazırlanacağı iddia edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/02/iecrop/14demir-1_16_9_1633209047.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/guney-kibris-demir-kubbe-almak-istiyor-6684443/"]

[old_news_related_template title="Dışişleri Bakanlığı'ndan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan'a tepki" desc="Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'la ilgili kritik bir açıklama geldi. Açıklamada, 'Yunanistan ve GKRY'nin son aylarda Doğu Akdeniz'de gerginliği artırarak tek yanlı ve tahrikkar faaliyetlerde bulunmaya teşebbüs ettiği görülmektedir. Bu tek yanlı eylemlere karşı sahada ve masada gerekli adımlar atılmaktadır' denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/02/iecrop/turkiye-yunanistan-shutter_16_9_1633164613.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/disisleri-bakanligindan-guney-kibris-rum-yonetimi-ve-yunanistana-tepki-6683051/"]