176 ülkeden alınan kamuya açık veri kümelerinin yeni bir analizi, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde iklim değişikliği ile toksik kirlilik etkisi arasında önemli bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı. Indiana'daki Notre Dame Üniversitesi'nden araştırmacılar; bir ülkenin, zehirli hava kirliliği riski altında olması halinde küresel ısınmadan da etkileneceğini keşfettiler.

Ayrıca araştırma; zehirli hava kirliliği konusunda yüksek risk altındaki ülkelerin üçte birinin dünya nüfusunun üçte ikisini temsil ettiği de ortaya çıkardı. Bu da milyarlarca insanın risk altında olduğu anlamına geliyor.

SİNGAPUR, RUANDA, ÇİN...


En fazla risk altında olan ülkeler arasında ise Singapur, Ruanda ve Çin yer alırken bu ülkelerin riski azaltmak için daha sert çevre politikaları uygulamaları gerektiği belirtildi.

Araştırmacılar, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ilk on ülke listesini çıkardılar. İklim değişikliği riskini dengelemek için çalışmalar yapması gerekenler arasında Singapur, Ruanda ve Çin'in yanı sıra Hindistan, Solomon Adaları, Butan, Botsvana, Gürcistan, Kore Cumhuriyeti ve Tayland da yer aldı.

Araştırma yazarları, iklim değişikliği ve kirlilikten kaynaklanan riskin büyüklüğünü ve dağılımını ayrı ayrı anlamak için daha önce çok sayıda çalışma yapıldığını söyledi: "Bu iki tür çevresel riskin mekansal dağılımının benzer olup olmadığını bilmek istedik ve ne yazık ki sonuçlarımız genel olarak öyle olduklarını söylüyor."

İklim değişikliği ve toksik kirlilik etkileşime girerek sıcaklıkların artması, sıcaklıkla ilişkili hastalık ve ölüm oranlarının artırması gibi daha da kötü sorunlar yaratıyor.

Önceki araştırmalar, düşük gelirli ülkelerin toksik kirlilik ve iklim değişikliğinden yüksek gelirli ülkelere göre daha yüksek risklerle karşı karşıya olduğunu da göstermişti.

[old_news_related_template title="Savaş, COVID ve iklim değişikliği... Her dakika 11 kişiyi öldürüyor" desc="Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın yayınladığı yeni bir rapora göre, açlıktan ölen insan sayısı geçtiğimiz yıl altı kat artarak COVID-19 kaynaklı ölümleri geride bıraktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/09/iecrop/aclik_reuters_16_9_1625834189.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/savas-covid-ve-iklim-degisikligi-her-dakika-11-kisiyi-olduruyor-6530177/"]

[old_news_related_template title="İklim değişikliği ölümcül amiplerin ortaya çıkmasına neden oluyor" desc="Bilim insanları, iklim değişikliği konusunda endişeli... Bilim dünyası, son 10 yılda sayıları artan beyin yiyen amip vakalarının iklim değişikliğinden kaynaklandığını belirtiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/31/iecrop/beyin_yiyen_amip-1-shutterstock_16_9_1622458110.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/iklim-degisikligi-olumcul-amiplerin-ortaya-cikmasina-neden-oluyor-6460954/"]