UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde dikkat çekici bir değişiklik yaşandı...

İngiltere'nin liman kenti Liverpool, tarihi değeri yüksek olan Viktoryen döneminden kalma limanlarda yaşanan "geri dönüşü olmayan" kayıplar sebebiyle Dünya Mirası Listesi'nden çıkarıldı.

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren UNESCO, 500 milyon İngiliz sterlini harcanarak inşa edilen Everton futbol kulübünün stadyumu ile birlikte birçok yeni binanın yapıldığına dikkat çeken yetkililer, "Liman bölgesi adeta yıkıldı. Liverpool özelliğini ve bütünlüğünü yitirdi" yorumu yapıldı.

Liverpool böylelikle son 50 yılda bu unvanı kaybeden üçüncü lokasyon oldu. Daha önce 2007'de Umman'daki Arabistan Oriksi Barınağı ve 2009'da Almanya'daki Dresden'de bulunan Elbe Vadisi bu unvanlarını yitirmişti.

2004 yılından beri Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Liverpool böylelikle Birleşmiş Milletler'in restorasyon ve koruma fonunu da kaybetmiş oldu. Öte yandan Liverpool, Cenevre Anlaşması kapsamında olası bir savaş durumunda korunacak bölgelerden biri olma ayrıcalığını da yitirdi.


[old_news_related_template title="Marmara'daki 300 milyon yıllık granit tepeler UNESCO'ya aday" desc="Balıkesir, Bursa, Çanakkale sınırları içerisinde 23 ilçe ve 17 bin 500 kilometrekarelik alanı kapsayan İda Madra Jeoparkı, Türkiye'nin UNESCO'ya aday resmî ilk ve tek jeoparkı. Geçen yıl Kasım ayında yapılan başvuruyu kabul eden UNESCO, son 2 aydır resmi web sayfasında İda Madra Jeoparkın adaylığı ile ilgili bilgileri paylaşıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/26/iecrop/resim3_18135045-1_16_9_1624691827.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/seyahat/marmaradaki-300-milyon-yillik-granit-tepeler-unescoya-aday/"]

[old_news_related_template title="UNESCO İngiliz hükümetini tarihi yapı için uyardı" desc="Stonehenge altına bir tünel inşa etme planları yapan İngiliz hükümetine UNESCO'dan uyarı: Planların devam etmesi halinde Stonehenge tehlike altındaki dünya mirası listesine taşınacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/23/iecrop/stonehenge-shutterstock_16_9_1624444298.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/unesco-ingiliz-hukumetini-tarihi-yapi-icin-uyardi/"]