İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, İsrail ve Filistin arasında ateşkes yapılacağı öne sürüldü. İsrail medyasının üst düzey İsrailli bir yetkiliye dayandığı haberlerde, Perşembe günü İsrail ve Filistin arasında ateşkes yapılacağı iddia edilerek, beklenmedik gelişmeler dışında ateşkesin Perşembe günü yürürlüğe girmesinin beklendiği aktarıldı. Yetkilinin, "Kesin bir sonuç yok ve olmayacak. Hepimiz yorgunuz” dediği belirtildi.

İsrail merkezli Kanal 12 ise, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun perşembe gününden itibaren ateşkese hazır olduğunu ABD’ye bildirdiğini öne sürdü. İsrail medyasında birçok kuruluş ise kaynak göstermeden, her iki tarafında da mevcut çatışmada hedeflerine ulaşması nedeniyle 2-3 gün içinde gerçekten bir ateşkesin beklendiğini bildirdi.

Bazı medya kuruluşları ise adı açıklanmayan bir diplomatik kaynağa dayandırdıkları haberlerinde, "Bu geceki raporların aksine, İsrail'in hiçbir anlaşma veya taahhüdü bulunmadığını" ifade etti.

MISIR'DAN ATEŞKES ÖNERİSİ

İsrail medyasında yer alan haberlerde, Mısır’ın İsrail-Filistin arasında perşembe günü saat 06.00’dan itibaren başlayacak bir ateşkes önerdiği bildirilmişti. Haberlerde ayrıca, Hamas’ın bu ateşkese olumlu yanıt verdiği ifade edilirken, İsrail’in ise ateşkes teklifine henüz yanıt vermediği aktarılmıştı.

MISIR'DAN GAZZE'YE YARDIM

Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin yıkıma uğrayan Gazze Şeridi’nin yeniden inşasına yardımcı olmak adına 500 milyon dolar bağışta bulunduğu belirtildi. Ayrıca Mısır Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Mısır’ın Gazze’ye 65 ton tıbbi yardım da gönderdiği ifade edildi.

FİLİSTİN'DE CAN KAYBI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Filistin’in Batı Şeria bölgesinde İsrail güçlerinin Gazze ve Kudüs'e yönelik saldırıları protesto eden Filistinlilere yönelik müdahalesi sonucunda 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bakanlık, İsrail güçlerinin protestoları bastırmak için gerçek mermi de kullandığını ifade ederek, hayatını kaybedenler arasında 16 yaşında bir çocuğunda olduğunu açıkladı.

Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada ise, Batı Şeria ve Kudüs'teki protestolar sırasında 35’i gerçek mermi, 9’u plastik mermi, 84’ü gazlı müdahalede ve 28’i darp sonucu olmak üzere toplam 156 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 63'ü çocuk, 36'sı kadın olmak üzere toplam can kaybının 217’ye, yaralı sayısının ise bin 500’e yükseldiğini açıkladı.

ŞEYH CERRAH'TA FİLİSTİNLİLERE SALDIRI

İsrail güçlerinin Kudüs’te çeşitli mahalle ve bölgelerde Filistinlilere sert müdahaleleri devam ediyor. İsrail güçlerinin Şeyh Cerrah Mahallesi’nin girişini beton bloklar ile kapatması ve Filistinli aileleri mahalleden zorla tahliyesine yönelik çalışmalar Filistinliler tarafından protesto edildi.

Filistinlilerin protestosuna sert müdahale eden İsrail güçleri, göstericileri plastik mermi, göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve tazyikli su ile dağıttı. Çıkan olaylarda 10 Filistinli yaralanırken, bir göstericinin gözünden yaralandığı ifade edildi.



İSRAİL'İN FİLİSTİN'E ZARARI 244 MİLYON DOLAR

Filistin Enformasyon Ofisi, İsrail'in 10 Mayıs'tan bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıların toplam zararının 244 milyon dolar olduğunu bildirdi. Ofis, İsrail'in uçak, topçu ve savaş gemileri ile Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerindeki sivillerin kaldığı mahalleleri, yolları, elektrik ve su tesisatları olmak üzere bin 615'ten fazla saldırı ile hedef aldığının altını çizdi.

Ofis, İsrail’in saldırılarında sadece sivillerin kaldığı evler değil, aynı zamanda 33 medya merkezi, yüzlerce kurum ve dernek olmak üzere 73 hükümet binasının hedef alınarak kullanılmaz hale getirildiğini belirtti.

[old_news_related_template title="BM, İsrail'in şiddetinin bilançosunu çıkardı" desc="BM'den yapılan açıklamada, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze'ye yönelik süren saldırıların 9'uncu gününde şimdiye kadar 52 binden fazla Filistinlinin yerinden edildiğini bildirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/18/iecrop/saldiri-reuters_16_9_1621342780.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/bm-israilin-siddetinin-bilancosunu-cikardi-6437667/"]

 

[old_news_related_template title="Fransa'dan İsrail’e Gazze'ye yönelik yardımların hızlı ve engelsiz erişimi için çağrı" desc="Fransa Başbakanı Jean Castex, Gazze'deki siviller için endişeli olduklarını bildirerek, İsrail'e Gazze'ye yönelik yardımların hızlı ve engelsiz erişimini garanti etme çağrısında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/18/iecrop/fransa-reuterss-1_16_9_1608151861_16_9_1621363169.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/fransadan-israile-gazzeye-yonelik-yardimlarin-hizli-ve-engelsiz-erisimi-icin-cagri-6438130/"]

[old_news_related_template title="AB'den İsrail-Filistin arasında ateşkes çağrısı" desc="Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, İsrail-Filistin arasında ateşkes, Gazze'ye insani yardım erişimi ve sivillerin korunması çağrısında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/18/iecrop/borrell-reuters_16_9_1605809116_16_9_1621354491.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/josep-borrell-hamasi-kiniyoruz-israili-destekliyoruz-6437973/"]