Corona virüsü (Covid-19) ile mücadele kapsamında dünya genelinde aralarında İsrail’in de bulunduğu birçok ülkede aşılama kampanyaları devam ediyor.

Toplamda 9 milyondan fazla nüfusa sahip İsrail’de başlatılan Covid-19 aşılama kampanyasında Pfizer-BioNTech Covid-19 aşıları, dün ilk olarak gençlere de uygulanmaya başlandı. Yeni aşılama kararının ardından İsrail, dünyada gençlere Covid-19 aşılaması yapan ilk ülkeler arasına girdi.

2 MİLYON 500 BİNDEN FAZLA KİŞİ AŞILANDI

İsrail Sağlık Bakanı Yuli Edelstein’ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl 19 Aralık’ta başlayan aşılama kampanyasında, şu ana kadar toplam 2 milyon 500 binden fazla vatandaşa aşı yapıldığını ifade etti. Bakan Edelstein, aşılama yapılan vatandaşlar arasında 1 milyon kişinin, ilk dozun ardından 3 hafta sonra alınması gereken 2. dozun uygulandığını belirtti.

"AŞILAR UMUT VERİCİ"

Sağlık Bakanı Edelstein, Pfizer-BioNTech Covid-19 aşılarının ilk dozunun uygulandığı vatandaşlarda, Covid-19’a yakalananların olduğunu fakat bu kişilerde daha hafif salgın belirtileri gözlendiğini ve hastaneye kaldırılma oranının da azaldığını belirtti. Bakan Edelstein, yürütülen araştırma sonucunda aşının ilk dozunun yüzde 30 koruma sağladığını aktararak, durumu “umut verici sonuçlar" olarak nitelendirdi.

Aşılama kampanyasında daha yolun başında olunduğuna dikkat çeken Bakan Edelstein, “Daha aşılama kampanyasının başındayız. Covid-19 aşısının ilk dozunu vurulan vatandaşlarının bazıları Covid-19’a yakalandığını gördük. Her türlü bilgiyi topluyoruz” ifadelerini kullandı.

İSRAİLLİLERE UYARI

Sağlık Bakanı Edelstein, ülkede birçok vatandaşın kısıtlamaları dikkate almadığını, bu nedenle ülkede Covid-19 vakalarındaki azalma oranın çok yavaşladığına dikkat çekti. Son verilerin ardından Bakan, İsrail vatandaşlarının 3. karantinaya dayanmaları konusunda çağrıda bulundu.

UÇUŞLAR ASKIYA ALINDI

İsrail'de corona virüsü (Covid-19) ile mücadele kapsamında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından ülkeye giriş ve çıkışların yasaklanmasını önerisi, kabinenin oylamasına sunulmuştu.

Kabine oylamasının tamamlanmasının ardından açıklama yapan Başbakan Netanyahu, Covid-19'un yeni mutasyonunun ülkeye girmesini ve salgının yayılmasını önlemek amacıyla tüm uluslararası yolcu uçuşlarının yarın yerel saatle 22.00’den itibaren bu ayın sonuna kadar askıya alındığını belirtti.

Netanyahu, “Tüm dünyadan öndeyiz. Yapmak üzere olduğumuz şeyi hiçbir ülke gerçekleştirmedi. Ülkeyi sımsıkı bir şekilde izole ediyoruz" ifadelerini kullandı. Başbakan Netanyahu, alınan uçuş kısıtlaması kararına, kargo uçakları, itfaiye uçakları ve acil tıbbi uçuşların muaf olduğunu bildirdi.

İsrail Ulaştırma Bakanı Miri Regev ise yaptığı açıklamada, “Ölüm kalım durumu olmadığı sürece Yahudilerin İsrail'e göç etmesine izin verilmiyor” dedi.

İsrail’de açıklanan son verilere göre, son 24 saatte bin 136 yeni vaka görülmesinin ardından toplam vaka sayısı 595 bin 97’ye, son 24 saatte Covid-19 nedeniyle 20 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı ise 4 bin 361’e yükseldi. (İHA)

[old_news_related_template title="Japonya'da intihar vakaları coronadan daha hızlı yayılıyor" desc="Japonya Sağlık Bakanlığı ülkede büyük uğraşlar sonucu 10 yıldır gerileyen intihar oranının 2020 yıl sonu itibariyle ilk defa tekrar yükselişe geçtiğini duyurdu. 2020 yılı içinde 20 bin 919 kişinin intihar ettiği Japonya'da, kadın ve genç intiharlarındaki artışın salgının getirdiği ekonomik zorluktan kaynaklı olduğu tahmin ediliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/24/iecrop/corona-reuters-japan_16_9_1611502079.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/japonyada-intihar-vakalari-coronadan-daha-hizli-yayiliyor-6226406/"]

[old_news_related_template title="Almanya coronaya karşı antikor tedavisine başlıyor" desc="Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Covid-19’u yenmesine yardımcı olan antikor tedavisinin Almanya’da uygulanmaya başlayacağını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/24/iecrop/almanya-corona-reuters_16_9_1611498044.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/almanya-coronaya-karsi-antikor-tedavisine-basliyor-6226375/"]

[old_news_related_template title="Coronayı atlatanlarda en çok hangi şikayet görülüyor?" desc="Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimi Dr. Yaşar Bildirici, corona virüsü hastalığını atlatmış kişilerin şikayetleri ile ilgili bilgiler verdi. Bildirici, 'Genelde çok yaygın olan gezici eklem ağrıları, genel bir halsizlik ve yorgunluk semptomunu hastalarımızın çok önemli bir kısmı tarif ediyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/24/iecrop/eskisehir-sehir-hastanesi-dha.jpg3__16_9_1611473529.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/coronayi-atlatanlarda-en-cok-hangi-sikayet-goruluyor-6225860/"]