Derleyen: Merthan Sümbelli

Covid-19 salgınıyla ciddi şekilde mücadele eden İtalya, yeni bir siyasi krizle karşı karşıya. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, istifasını açıkladı. Hali hazırda pandemiyle yoğun şekilde mücadele eden İtalya, yeni bir kaosa sürüklenecek gibi duruyor.

Başbakan Conte, istifa kararını kabine toplantısının ardından, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya sundu. Bu şartlar altında ülke salgınla mücadelenin gölgesinde bir de siyasi istikrarsızlığın pençesine düştü. Bundan sonrasında ne olacağına ise ülkenin en yetkili ismi Cumhurbaşkanı Mattarella karar verecek.

İtalya salgını kontrol altına almak ve aşılama çalışmalarına yoğunlaşmışken istifa kararı şok etkisi yarattı. Başbakan Conte, bu ayın başlarında İtalya Senatosu’nda çoğunluğunu kaybetmişti. Diğer yandan Conte’nin Avrupa Birliği’nden gelecek olan 243 milyar dolarlık yardımı nasıl harcayacağı da tartışma konusuydu.

MATTEO RENZI BU YÜZDEN İSTİFA ETMİŞTİ

Başbakan Conte, önceki Başbakan Renzi’nin salgın yönetimi hakkındaki eleştirilerine sık sık maruz kalarak, salgının yönetiliş biçimi konusunda eleştiriliyordu. Aynı zamanda geçen hafta Conte, güven oylamasından da kıl payı kurtulmuştu. Eski Başbakan Renzi, 13 Ocak’ta, lideri olduğu Italia Viva partisini hükümetten çekerek, iki bakan ve bir bakan yardımcısını beraberinde götürmüştü. Avrupa Birliği’nden alınan yardım fonu, tartışmaların fitilini ateşlemişti. Tartışmaların alevlenmesiyle birlikte, Başbakan Conte, senatodaki çoğunluğunu kaybetmişti.

Bir önceki İtalya Başbakanı Matteo Renzi/Fotoğraf: Reuters


KOALİSYON ORTAKLARINDAN CONTE’YE DESTEK

Matteo Renzi’nin de bir zamanlar liderliğini yaptığı Demokrat Parti’nin Lideri Nicola Zingaretti, pazartesi akşamı Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda “Yeni bir hükümet için Conte ile birlikte” notunu düştü. 5 Yıldız Hareketi, Conte liderliğindeki başka bir hükümetin tek çözüm olduğunu savundu. Hareketin milletvekillerinden Davide Crippa ve Ettore Licheri, “Conte’nin yanındayız.” diyerek, “Hareket burada ve üzerine düşeni yapmaya hazır.” sözleriyle Conte’ye olan desteklerini açıkça belli ettiler.

Bu noktada siyasi kaosun en çok yarayacağı isimlerden biri milliyetçi Matteo Salvini olacak. Kuzey Ligi Partisinin Lideri olan Salvini, pazartesi gecesi sosyal medya hesabından yayınladığı videoda, “Saray oyunları ve vakit kaybına artık yeter. İnsanlara geri dönüş için gelecek haftaları kullanalım.” diyerek, karışıklığı fırsata çevirdi.