Joe Biden’ın yeni ABD başkanı seçilmesinin ardından doğal olarak yeni First Lady Jill Biden da gündeme geldi. Kendisi Beyaz Saray'a yabancı değil. Joe Biden’ın başkan yardımcısı olarak görev yaptığı 2009-2017 yılları arasında Jill Biden da Second Lady makamında bulunuyordu. Bayan Biden o dönemde de mesleği olan İngilizce öğretmenliğinden vazgeçmemişti. Şimdi de kampanya döneminde çalışmaya ara verse de mesleğine geri dönüyor.

Bayan Biden Northern Virginia Community College'da İngilizce yazım dersleri veriyordu. First Lady’lik döneminde de bu görevine devam etme kararı alması onun ABD tarihine geçmesi anlamı taşıyor. ABD tarihinde ilk kez bir First Lady mesleğine devam etmiş olacak.

İYİ BİR ÖĞRETMEN, FEDAKÂR BİR ANNE

Jill Biden hakkında yazılanlar öğretmenliğe verdiği önemin bir kariyer sahibi olmaktan çok daha ötede olduğunu ortaya koyuyor. The Wall Street Journal yazarı Joseph Epstein, Aralık ayında Jill Biden hakkında bir yazı yazmış ve Beyaz Saray'da yaşayacak olmanın keyfinden şu satırlarla dem vurmuştu: Dr. Jill olmanın heyecanını unutun ve First Lady Jill Biden olarak önümüzdeki dört yıl boyunca dünyanın en iyi toplu konutunda yaşamanın heyecanını yaşayın. Jill Biden ise Twitter üzerinden  üstteki satırlara yanıt vererek kadınların başarılarının küçümsenmemesi gerektiği vurgusunu yaptı.

BIDEN'IN İKİNCİ EVLİLİĞİ

Belli ki öğretmenlik yapmak ve öğrencilerine yol göstermek yeni First Lady'nin hayatının en önemli amaçlarından biri. Bir de arka planda fedakâr bir anne var. Jill Biden, Joe Biden’ın ikinci eşi. Başkan Biden, ilk eşi Neilia ve küçük kızı Naomi’yi talihsiz bir trafik kazası sonucu kaybetmişti. 1973’te yaşanan bu olaydan dört yıl sonra Jill Biden ile evlendi.

Jill Biden’ın 1973’te ölen Neilia’nın oğlu Beau ve Hunter'a da annelik yaptığı biliniyor. Biden çiftinin kızı Ashley Biden, 1981 yılında dünyaya geldi. Jill Biden, üvey oğulları Beau ve Hunter ile kızı Ashley için kendi kariyer hedeflerini de bir dönem askıya almış. Jill Biden’ın da annelik yaptığı Delaware Başsavcısı Beau, 2015 yılında hayatını kaybetmişti. Bugün hâlâ süper güç olarak anılan ABD’yi yönetecek olan çift, altı yıl önce bir evlat acısıyla sarsılmıştı.

Biden ailesi Beau Biden'ı son yolculuğuna uğurluyor. Joe Biden ve Jill Biden'ın elini tutan kız çocuğu, hayatını kaybeden Beau Biden'ın kızı Natalie Biden. | Fotoğraf: Reuters, 6 Haziran 2015


'KALİTELİ, ZEKİ VE İLHAM VEREN BİR ÖĞRETMEN'

Öğrencilerin öğretmenlerini değerlendirdiği ‘Rate My Professors’ adlı web sitesinde Jill Biden’la ilgili genelde olumlu yorumlar dikkat çekiyor. Eski öğrencileri onun kaliteli, zeki ve ilham veren bir öğretmen olduğunu söylüyor. Dersinden geçmek de o kadar kolay değil.

O yorumlardan birkaç tanesi

  • İnanılmaz biri. Öğrencilerinin her birine gerçekten değer veriyor. Büyük bir kalbi ve eğitim tutkusu var. Şimdiye kadarki en iyi öğretmenim olduğunuz için çok teşekkür ederim Dr. Biden!

  • İnanılmaz bir öğretmen ve insan. İngilizce dersi onunla harika bir deneyimdi.

  • Dürüst olmak gerekirse Dr. Biden'ı çok sevdim. Sınıfı gereksiz yere zorlar, kesinlikle biraz sert ama bilgili ve tatlı. Tavsiye ederim ama biraz çalışman gerekecek.

  • Sert bir öğretmen ama kesinlikle konuşmaktan zevk aldığım öğretmenlerden biri. O gerçekten tatlı, keşke daha erişilebilir olsaydı.




GÜÇLÜ BİR KARAKTER

Jill Biden Second Lady olduğu dönemde de öğretmenliği bırakmamıştı. Obama yönetiminde First Lady olan Michelle Obama’nın ne kadar aktif bir First Lady olduğu bütün dünyanın malumu. Melania Trump ise bu konuda çok daha geri planda kalmıştı. Beklentiler Jill Biden’ın da Michelle Obama gibi bir dönem geçireceği yönünde.

Jill Biden’ın sözcüsü Michael LaRosa, “Dr. Biden, Northern Virginia Community College'daki öğretmenliğini kamu görevinden ayrı tutacak” diyor. İki görevi birden nasıl yürüteceğine dair bir soru Jill Biden’a da sorulmuştu. Biden, kararıyla ilgili soruları tabiri caizse savuşturdu ve "tarihteki örneklerin" bir anlamı olmadığını çünkü zaten Beyaz Saray'daki ilk dönemlerinde de aynı şeyi yaptığını belirtti. Jill Biden kocası Joe Biden'ın seçim kampanyası döneminde mesleğine ara vermişti.