ABD ordusunun Afganistan'dan geri çekilme kararı kapsamında tahliye çalışmalarına devam ederken, konuya ilişkin ABD Başkanı Joe Biden'dan çekilmenin son tarihine ilişkin açıklama geldi. Biden düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin en uzun savaşının sona erdirilerek, Afganistan'dan geri çekilme çalışmalarının 31 Ağustos'ta sonuçlanacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

* ABD'nin en uzun savaşını bitiriyoruz. Statüko bir seçenek değil. Başka bir ABD neslini daha Afganistan'daki savaşa göndermeyeceğim. ABD, 20 yıl önceki gibi bir dünyaya yanıt vermek için oluşturulan politikalara bağlı kalmayı göze alamaz.

* ABD, Afganistan'da yapmaya gittiğimiz şeyi yaptı. 11 Eylül'de bize saldıran teröristleri ve Usame Bin Ladin'i yakaladı. Bu hedeflere ulaştık, bu nedenle gittik. Afganistan'a ulus inşa etmek için gitmedik, geleceklerini ve ülkelerini nasıl yönetmek istediklerine karar vermek yalnızca Afgan halkının hakkı ve sorumluluğudur.

"ABD'DE SİZİN İÇİN BİR EV VAR"

Afgan hükümetini ve güvenlik güçlerini desteklemeye devam etme sözü veren Başkan Biden, ABD kuvvetleri için çalışan ve Taliban'dan gelen tehditlerle karşı karşıya kalan binlerce Afgan tercümanın ABD'ye sığınabileceğine dikkat çekti. Biden, "Eğer İsterseniz ABD'de sizin için bir ev var. Sizin bizimle durduğunuz gibi biz de yanınızda olacağız" diye konuştu.

"AFGAN ORDUSUNUN KAPASİTESİNE GÜVENİYORUM"

Afgan silahlı kuvvetlerinin, yıl başından bu yana ülke genelinde güçlü ilerlemeler kaydeden Taliban'a karşı durabileceğinden emin olduğunu belirten Biden, "Taliban'a güvenmiyorum, fakat Afgan ordusunun kapasitesine güveniyorum" dedi.

AFGANİSTAN'A FİNANSMAN SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

ABD'nin geri çekilmesine rağmen, Afganistan'a insani ve güvenlik yardımı sağlamaya devam edeceğini belirten Biden sözlerini şöyle sürdürdü:

* Gelişmiş silahlar sağladık ve Afganistan'a finansman ve ekipman sağlamaya devam edeceğiz. Kadınların ve kız çocuklarının haklarını savunmak da dahil olmak üzere sivil ve insani yardım sağlamaya devam edeceğiz.

* Afganistan'daki diplomatik varlığımızı sürdürmek niyetindeyim ve uluslararası havaalanını güvence altına almaya devam etmek için uluslararası ortaklarımızla yakın işbirliği yapıyoruz ve bu anlamsız şiddeti sona erdirecek bir barış ve barış anlaşması için kararlı bir diplomasiye gireceğiz.

BIDEN ÇEKİLMEYİ DUYURMUŞTU

Biden, 14 Nisan'da ABD’nin 1 Mayıs’tan itibaren Afganistan’dan geri çekilmeye başlayacağını ve sürecin Dünya Ticaret Merkezi, İkiz Kuleler ve Pentagon'a yönelik terör saldırılarının 20. yıl dönümü olan 11 Eylül’e kadar tamamlanacağını duyurmuştu.

ABD'nin ardından NATO tarafından yapılan açıklamada ise, “Birliklerimiz birlikte Afganistan'a gitti, şimdi birlikte çıkıyoruz” denilmişti.

ABD'nin Afganistan’da 2 bin 500 ila 3 bin 500 civarında, NATO’nun ise 7 bin 500 civarındaki askerinin bulunduğu tahmin ediliyor.

[old_news_related_template title="Afganistan: ABD'nin ayrıldığını sonradan öğrendik" desc="Afganistan’ın başkenti Kabil’in 50 kilometre kuzeyinde bulunan Bagram Hava Üssü'nün yeni komutanı Asadullah Kohistani, ABD birliklerinin üssü kimseye haber vermeden sessizce boşalttığını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/06/iecrop/afgan-reuters1_16_9_1625575501.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/afganistan-abdnin-ayrildigini-sonradan-ogrendik-6524567/"]

[old_news_related_template title="Johnson: Afganistan'daki İngiliz askerlerinin çoğu geri çekildi" desc="İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Afganistan'daki İngiliz askerlerinin çoğunun geri çekildiği belirterek, 'NATO'nun Afganistan'daki misyonunda görevli İngiliz birlikleri şimdi evlerine dönüyor' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/08/iecrop/boris-johnson-reuters-13_16_9_1586178338_16_9_1625753393.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/johnson-afganistandaki-ingiliz-askerlerinin-cogu-geri-cekildi-6528257/"]