Aralık 2019'da Çin'de ortaya çıkan corona virüsü dünya genelinde 92 milyonu aşkın insana bulaştı, 1.9 milyondan fazla kişi de hayatını kaybetti.

Salgını bitirmek için geliştirilen aşılardan Pfizer-BioNTech ve Moderna, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile Avrupa İlaç Ajansı'ndan (EMA) onay alarak uygulanmaya başlasa da, yeterli üretim kapasitesinin bulunmaması nedeniyle aşıların tek ya da çift doz olarak kullanılması tartışılıyor.

Daha çok kişinin hızlıca aşılanması için değerlendirilen bu yöntemlerin ışığında ABD'li Johnson & Johnson (J&J) şirketinden kritik bir açıklama geldi. J&J'nin geliştirdiği aşının ön çalışma sonuçları ortaya çıkarken, aşının başarılı bir şekilde antikor oluşturduğu belirtildi.

57 GÜN İÇİNDE ANTİKOR OLUŞUMU

Sonuçları New England Journal of Medicine'da yayınlanan çalışmada, aşının 18-55 yaş arası ve 65 yaş üstündeki tüm gönüllülerde etkili olduğu öğrenildi. Aşının tek doz olarak uygulanması rakiplerinden ayrılan en önemli özelliği olurken, aşı uygulandıktan sonra 57 gün içinde antikor oluşumu gerçekleştiği ifade edildi.

Yüzde 80 ve üzerinde etkinlik oranına ulaşması beklenen aşının, 71 gün boyunca antikor üretimi sağlayarak virüse karşı koruduğu vurgulandı.

ÜRETİM HEDEFİ TUTMUYOR

Aşıyla ilgili kapsamlı test sonuçlarının önümüzdeki günlerde yayınlanması beklenirken, en büyük sorunlardan biri ise üretimde geride kalınması. Yetkililer, şubat ayına kadar 12 milyon doz, nisan ayı itibarıyla da 60 milyon doza ulaşma hedefi bulunan J&J'nin, 2021'in ilk yarısında tek haneli rakamlarda kalacağını öngörüyor.

[old_news_related_template title="ABD'de aşı tartışması alevleniyor: Tek doz bir kumar" desc="Corona virüsü salgını hızını artırırken, uzmanlar iki dozluk aşıları tek doz olarak kullanmayı tartışıyor. ABD'de CDC ve FDA başta olmak üzere pek çok kurum, tek doz uygulamasının kumar olduğunu, elde yeterli veri olmadan bu kararı alamayacaklarını savunuyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/05/iecrop/asi-reuters-3_16_9_1609825802.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abdde-asi-tartismasi-alevleniyor-tek-doz-bir-kumar-6197693/"]

 

[old_news_related_template title="ABD'den çok kritik 'doz' uyarısı: Aşıları karıştırmayın" desc="Corona virüsü aşısında yeterli stok bulunmaması tartışmaları artarken, farklı çözüm arayışları da riskleri beraberinde getiriyor. İngiltere'nin iki dozu farklı aşılarla uygulama planına ABD'den uyarı geldi. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, farklı aşıların karıştırılmasının etkinlik ve güvenliğinin bilinmediğini duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/02/iecrop/asi-reuters-1_16_9_1609572986.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/asi-krizi-derinlesiyor-abdden-cok-kritik-doz-uyarisi-asilari-karistirmayin-6193788/"]