Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından başkent Kabil’den tahliyeler devam ediyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ve ABD'li Tümgeneral William Taylor Afganistan’daki son gelişmelere ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

TAHLİYE SAYISINI AÇIKLADILAR

Taylor, ABD ordusunun Afganistan'dan tahliyeleri hızlandırdığını ve 14 Ağustos'tan bu yana 7 bin sivilin ülkeden çıkarıldığını belirtti. 12 C-17 tipi askeri nakliye uçağının son 24 saat içinde 2 bin kişi ile birlikte Kabil’den ayrıldığını aktaran Taylor, hava durumu gibi farklı etkenlere bağlı olarak ABD ordusunun günde 5 bin ila 9 bin kişiyi tahliye edecek uçağa sahip olduğunu ifade etti.

Taylor, şu anda Kabil Havalimanı'ndaki tahliye çalışmalarına 5 bin 200’den fazla ABD askerinin destek verdiğini ve bu sayının artacağını aktardı. Kabil Havalimanı’nda yaşanan kaos ve izdihamın ardından havalimanına giriş için birden fazla kapı olduğunu belirten Taylor, geçtiğimiz temmuz ayının sonundan bu yana yaklaşık 12 bin kişinin Kabil’den tahliye edildiğini belirtti.

ABD SAVAŞ UÇAKLARI KABİL SEMALARINDA GÖREVDE

ABD savaş uçaklarının güvenliği sağlamak için Kabil üzerinde uçtuğunu belirten Taylor, “Amerikalıların güvenliğini sağlamak için sürekli olarak derinlemesine değerlendirmeler yapıyoruz. Bu hedefe ulaşmak için cephaneliğimizdeki tüm araçları kullanacağız" dedi.

"TALİBAN ENGEL OLUYOR"

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Taliban’ın herhangi bir düşmanca etkileşimde bulunmadığını ve grubun Amerikan vatandaşlarının havaalanına geçişini engellemediğini belirtti. Kirby, "Havaalanındaki operasyonlarımızda halkımıza yönelik herhangi bir saldırının güçlü bir yanıtla karşılanacağını Taliban'a açıkça belirttik" dedi.

Ordunun Kabil üzerinde hava saldırıları düzenlemeye hazır olup olmadığı sorulduğunda ise Kirby, "Gelecekteki olası operasyonlar hakkında konuşmayacağım" ifadelerini kullandı. Kirby, 31 Ağustos’un tahliyeler için son tarih olduğunu ifade ederek, "31 Ağustos sonrası için spekülasyon yapmayacağım" dedi.

ABD ordusunun Taliban'dan yakıt alıp almadığı sorulduğunda ise Kirby, Kabil'deki havaalanında bol miktarda yakıt bulunduğunu ifade etti.

[old_news_related_template title="NATO açıkladı: Kabil Havalimanı'nda 12 kişi öldü" desc="NATO, Taliban'ın Afganistan yönetiminin pazar günü ele geçirmesinin ardından Kabil Havaalanı'nda 12 kişinin öldüğünü açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/19/iecrop/1301_16_9_1629359332.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/nato-acikladi-kabil-havalimaninda-12-kisi-oldu-6601519/"]

[old_news_related_template title="MSB: Kabil'den tahliyeler yeniden başladı" desc="Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nda emniyetin sağlanmasıyla tahliyelerin yeniden başladığını, Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçaklarının da Türk vatandaşlarının tahliyesini gerçekleştirdiğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/18/iecrop/msb-dha-2_16_9_1629320514.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/msb-kabilden-tahliyeler-yeniden-basladi-6601086/"]