Hollanda Savunma Bakanlığı, 24 Haziran’da Rus savaş uçaklarının Karadeniz’de seyir halinde olan Hollanda’ya ait Evertsen adlı fırkateyni taciz etmekle suçlamasının ardından Rusya Savunma Bakanlığı, Evertsen adlı firkateyne Karadeniz’de yaptığı müdahaleye ait görüntüleri yayınladı.

Savunma Bakanlığı, Hollanda'ya ait fırkateynine rotasını Kerç Boğazı'na yöneltmesinden dolayı Rus savaş uçakları tarafından müdahale edildiği aktarılarak, "Hollanda Donanması'na ait ‘Evertsen’ isimli fırkateyn rotasını değiştirerek Kerç Boğazı yönüne hareket etmeye başladı.

Rusya Federasyonu karasularının ihlalini önlemek için Rusya Hava Kuvvetlerine ait Su-30 ve Su-24 savaş uçakları kalkış yaparak güvenli bir mesafeden uçuş yaptı. Rus uçaklarının uçuşu üzerine fırkateyn rotasını değiştirerek önceki rotasına dönüş yaptı" denildi.

Savunma Bakanlığı ayrıca, "Rus uçaklarının uçuşları hava sahasının kullanımına ilişkin uluslararası kurallara uygun olarak gerçekleştirilmiştir" ifadelerini kullandı.

HOLLANDA'DAN AÇIKLAMA

Hollanda Savunma Bakanlığı ise, Rus savaş uçaklarının savaş gemisinin iletişim sistemlerini 5 saat boyunca kilitlediğini belirtmiş, savaş uçaklarının Kırım’ın güneydoğusunda seyrettiği sırada gemiye yakın ve alçaktan uçuş yaparak, denizde tehlikeli bir durum oluşturduğunu aktarmıştı. Bakanlık ayrıca, bu tacizler sırasında savaş gemisinin uluslararası sularda olduğunu vurgulamıştı.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, 23 Haziran’da Karadeniz'de Kırım'a yaklaşan İngiliz donanmasına ait savaş gemisi HMS Defender'a uyarı atışı yapıldığını açıklamıştı. İngiltere ise, Rusya’nın uyarı atışı yaptığına dair açıklamaları reddetmiş, HMS Defender'ın uluslararası hukuka uygun olarak Ukrayna kara sularından zararsız bir şekilde geçiş yaptığını belirtmişti.

[old_news_related_template title="Blinken'dan Rusya'ya gözdağı: Karşılık veririz" desc="ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Rusya ile daha istikrarlı ve faydalı ilişkiler kurmayı umduğunu ancak Rusya'nın 'saldırmaya' devam etmesi halinde Washington'un karşılık vereceğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/29/iecrop/blinken-reuters-4_16_9_1624947648.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abd-disisleri-bakani-blinkendan-rusyaya-gozdagi-karsilik-veririz-6511410/"]

[old_news_related_template title="Rusya'nın Washington Büyükelçisi Antonov'dan krizi derinleştirecek açıklamalar" desc="Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov, ABD makamlarının el koyduğu diplomatik mülkleri Rusya'ya iade etmeyeceğini ve bu konuda ilerleme olmadığını belirterek, 'Ne New York, ne Washington, ne de San Francisco'da hukuksuz şekilde el konulan diplomatik mülkleri iade edecekler' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/25/iecrop/moskova-iha_16_9_1612376510_16_9_1624653688.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/rusyanin-washington-buyukelcisi-antonovdan-krizi-derinlestirecek-aciklamalar-6506344/"]