ABD Kongre Binası baskını sonrasında kamu düzenini bozma ve mülke zarar verme suçlamasıyla gözaltına alınan Chansley, Trump'ın Kongre baskınında gözaltına alınanlar için af çıkarmamasına tepki göstererek "ihanete uğradıklarını" savundu.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Teksaslı bir emlakçı olan ve özel uçağıyla saldırı günü Washington DC'ye gelen Chansley, avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada baskına 'korkunç derecede sevdiği" Trump'ın çağrısıyla katıldığını belirterek, "Başkanımın çağrısına uydum. Bizden yapmamızı istediği şeyi yaptım. Tüm vatanseverlerin orada olmasını o istedi" dedi.

AZİL DAVASI 8 ŞUBAT'TA BAŞLAYACAK

8 Şubat'ta azil davası başlayacak olan Trump, Senato'da görülecek davada beş kişinin yaşamını yitirdiği Kongre baskınından önceki konuşmasıyla "destekçilerine isyana teşvik" suçlamasıyla yargılanacak.

Dava sonunda yapılacak oylamada Trump'ın suçlu bulunması için 100 üyeli senatoda üçte iki çoğunluk gerekiyor.

100 üyeli Senato'da Cumhuriyetçiler ile Demokratlar ve onlara destek veren bağımsız senatörlerin sayısı eşit. Fakat 50-50'lik eşitlik halinde karar belirleyici oyu kullanma hakkı ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'te olduğu için, Demokratlar çoğunlukta sayılıyor.

Senato'nun yargı sürecini Trump'ın 2024'teki başkanlık seçimlerinde aday olmasını engellemek için kullanabileceği belirtiliyor.

"TRUMP PEDOFİLİLERE KARŞI MÜCADELE EDİYOR"

QAnon, Trump'ın "Şeytana tapan pedofil bir elite karşı mücadele yürüttüğünü" savunan ve hiçbir temele dayanmayan bir komplo teorisi.

Kongre baskını sırasında Amerikan Federal Soruşturma Bürosu tarafından teşhis edilen 400 zanlının 135'i yakalanmıştı.

Savcılığa göre gözaltına alınan kişilerden bazıları "Trump'ın emirlerini yerine getirmek için" baskına katıldıklarını söylüyor.

[old_news_related_template title="ABD'de Trump yine gündemde: Azledilemez" desc="ABD'de Andrew Jackson ve Bill Clinton'dan sonra azil süreci başlatılan üçüncü başkan Donald Trump oldu. Donald Trump için ikinci kez azil süreci başlatılması ise ABD Anayasası'nın tartışılmasına neden oldu. Bazı senatörler, Trump'ın artık başkan olmadığını, bu nedenle azledilemeyeceğini savundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/28/iecrop/trum-dha_16_9_1611867799.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abdde-trump-yine-gundemde-azledilemez-6233414/"]

[old_news_related_template title="Melania Trump yüzde 99.99 devam edecek" desc="ABD'de görevini bıraktıktan sonra Florida'ya taşınan Donald Trump ve eşi Melania Trump ile ilgili ortaya atılan 'boşanma' iddialarına bir yenisi eklendi... Kaynaklar, çiftin boşanıp boşanmayacağıyla ilgili bazı detayları kamuoyuna duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/27/iecrop/melania-reuters_16_9_1611751110.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/melania-trumptan-bosanmiyor-ama-tek-bir-sarti-var-6230152/"]

[old_news_related_template title="Trump paçayı neredeyse kurtardı: Azil sürecinde desteği aldı" desc="Geçen haftalarda ABD'yi şoke eden kanlı Kongre baskınını azmettirdiği iddiasıyla hakkında ikinci kez azil süreci başlatılan Trump, rahat bir soluk aldı... Dün gece başlayan azil sürecinde Cumhuriyetçi senatörler Trump'a arka çıkacaklarını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/27/iecrop/trump-reuters_16_9_1611721857.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/trump-pacayi-neredeyse-kurtardi-azil-surecinde-destegi-aldi-6230125/"]