ABD ulusal güvenlik yetkilileri, Amerikan yapımı tüfeklerle Humvee'lere binen Taliban militanlarının görüntüleri nedeniyle zor günler geçiriyor.

CNN International'da yer alan habere göre, Taliban'ın son görüntülerinde, ABD'liler tarafından 20 yıl boyunca Afganistan'da kullanılan silah ve mühimmatlar yer alıyor.

ABD destekli güçler tarafından korunan cephaneliğin küçük silahlarla sınırlı olmadığı, mayına dayanıklı araçlar ve makineli tüfekler dahil olmak üzere çok fazla mühimmatı kapsadığı bildiriliyor.

ASKERİ UÇAK VE HELİKOPTERLER DE VAR

Savunma yetkilileri ve kongre kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Taliban'ın Kara Şahin Helikopterleri ve askeri uçakları ele geçirmiş olması yüksek bir ihtimal...

İsmi açıklanmayan kongre yetkilisi, CNN'e yaptığı açıklamada, Taliban'ın potansiyel olarak 20 adet A-29 Tucano saldırı uçağına sahip olabileceğini belirtirken, "En büyük korkum, sahip olduğumuz mühimmatın düşmanlarımızın eline geçmesi ve onları bize ve müttefiklerimize karşı kullanmalarıdır" sözleriyle yaşadığı endişeyi dile getirdi. Yetkili, 'Bu silahların dış ülkelere satılmasından da endişe ettiklerini' dile getirdi.

Taliban'ın yönetime gelmesinin ardından Afgan ordusundan kalan ekipmanların ne kadarının Taliban'ın elinde olduğu henüz net değil. Yetkililer CNN International'a verdiği demeçte 'Geride kalan mühimmatın ABD'nin sorumluluğunda olmadığını' söyledi.

[old_news_related_template title="'Taliban, 1 trilyon dolarlık maden kaynağına sahip'" desc="Afganistan'ın kontrolünü ele geçiren Taliban, ülkenin zengin maden yataklarına da sahip oldu. Peki Taliban, değeri 1 trilyon doları aşan bu maden zenginliğinden faydalanabilecek mi? Uzmanlar bunun pek mümkün olmadığı görüşünde... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/19/iecrop/taliban2_16_9_1629356729.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/taliban-1-trilyon-dolarlik-maden-kaynagina-sahip-6601327/"]

[old_news_related_template title="Skandal olay: Uçaktan düşen Afganların tişörtünü yaptılar" desc="Afganistan'ın başkenti Kabil'de dünya gündemine oturan tahliye işlemi sırasında ABD kargo uçağına tutunarak ülkeden kaçmaya çalışan ve saniyeler sonra metrelerce yükseklikten düşen Afganların resmedildiği tişörtler üretildi. Tepki geçen skandal tişörtler, ortalama 20 dolardan satışa sunuldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/20/iecrop/4061146_16_9_1629461603.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/skandal-olay-ucaktan-dusen-afganlarin-tisortunu-yaptilar-6604173/"]