Üst üste gerçekleştirdiği silah denemeleri ile uluslararası kamuoyunu teyakkuza geçiren Kuzey Kore'den bölgede gerilimi artıran yeni bir hamle geldi.

Japonya'nın yeni başbakanı Fumio Kishida, Pyongyang'ın bugün 2 balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini açıkladı. Eylemi "son derece üzücü" olarak nitelendiren Kishida, kurmaylarına beklenmedik durumlara hazırlıklı olma talimatı verdiğini söyledi.

Japon Denizi'ne düştüğü öğrenilen füzelerin ülkenin münhasır ekonomik bölge sınırları içine isabet edip etmediğini belirlemek üzere detaylı inceleme başlatıldığı aktarıldı.

GÜNEY KORE DE DOĞRULADI

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı da füze denemesini doğrulayarak fırlatmanın birinin Kuzey Kore'nin doğu kıyısındaki Sinpo'dan Japon Denizi'ne yerel saatle 10.17 sularında gerçekleştirildiğini bildirdi.

Güney Kore basını ise askeri kaynaklara dayandırdığı haberlerde ikinci füzenin denizaltıdan fırlatıldığına inanıldığını duyurdu.

ABD ordusu Hint-Pasifik Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada Kuzey Kore'nin füze denemesinin bölgedeki istikrara zarar verdiği ancak ABD veya müttefikleri için acil bir tehdit oluşturmadığı ifade edildi. Açıklamada "ABD bu eylemleri kınıyor ve Kuzey Kore'ye bölgenin istikrarına zarar verecek eylemlerden kaçınma çağrısı yapıyor" ifadesi yer aldı.

KUZEY KORE HIZ VERDİ

Kuzey Kore geçtiğimiz aydan bu yana sürdürdüğü bir dizi füze denemesi ile uluslararası kamuoyunun tepkisini çekmişti. Son olarak 15 Eylül'de 2 kısa menzilli balistik füzeyi test eden Pyongyang yönetimi, 28 Eylül'de ise yeni geliştirilen bir hipersonik füzeyi denediğini açıklamıştı.
[old_news_related_template title="Kuzey Kore lideri Kim Jong-un hakkında dava açıldı" desc="'Dünyadaki cennet' vaadiyle kandırılarak Japonya’dan Kuzey Kore'ye dönen mağdurlar yargı yoluna gitti. Japonya'da mahkemeye başvuran 5 kişi, Kuzey Kore'nin kendilerini sistematik bir şekilde kandırdığı iddiasıyla Kuzey Kore hükümetinden ve lider Kim Jong-un'dan tazminat talep etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/14/iecrop/kore-iha_16_9_1634228543.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/kuzey-kore-lideri-kim-jong-un-hakkinda-dava-acildi-6707234/"]

[old_news_related_template title="Kuzey Kore askerlerinden gövde gösterisi" desc="Kuzey Kore'de Devlet Başkanı Kim Jong-un'un da yakından takip ettiği gösteri dikkat çekti. Askerler tuğla ve betonları yumruklarla parçalarken akrobatik dövüş hareketleri sergiledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/13/iecrop/kuzey-kore-asker-twitter_16_9_1634108370.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/kuzey-kore-askerlerinden-govde-gosterisi-6703697/"]