Rusya'nın diplomatik temsilciliklerinde çalışanları "istenmeyen kişi" ilan eden ülkeler arasına Litvanya, Letonya ve Estonya da katıldı. Litvanya 2, Letonya ve Estonya da birer olmak üzere toplam 4 Rus diplomatı "istenmeyen kişi" ilan ettiklerini duyurdu.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergeis, “diplomat kılığına girmiş Rus ajanı olan bu kişilerin” diplomatik statülerine uymayan faaliyetlerde bulunduklarını belirtirken, söz konusu çalışanlara bulundukları ülkeyi terk etmeleri için 7 gün süre tanıdıklarını ifade etti. Landsbergeis, "Avrupa Birliği'nde (AB) daha az Rus ajanı bulunmalı. Çek dostlarımız onların emsalsiz faaliyetlerine ışık tutuyor" şeklinde konuştu.

Estonya Dışişleri Bakanlığı da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, ülkedeki Rus diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etme kararının 2104 yılında Çekya'da meydana gelen uluslararası hukuku ihlal eden, Avrupa'nın güvenliği ve istikrarını baltalayan patlama ile ilgili olduğunu belirtti.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkeviczs ise ülkesinin ne kendi topraklarında ne de partner ve müttefiklerinin topraklarında yıkıcı eylemlere tolerans göstermeyeceğini, bu nedenle Rus diplomatı sınır dışı etmeye karar verdiklerini söyledi.

[old_news_related_template title="Rusya ve Polonya arasında diplomat krizi: Büyükelçi bakanlığa çağrıldı" desc="Polonya'nın Moskova Büyükelçisi Krzysztof Krajewski, Varşova'nın üç Rus diplomatı sınır dışı etme kararıyla ilgili olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/23/iecrop/rusya-bayrak-shutter_16_9_1619169353.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/rusya-ve-polonya-arasinda-diplomat-krizi-buyukelci-bakanliga-cagrildi-6391543/"]

[old_news_related_template title="Rusya: İlişkileri bozma yoluna girdiler" desc="Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Çekya’nın Rusya Büyükelçiliği'nin çalışan sayısındaki azalmaya yanıt vereceğini bildirerek, “Prag ilişkileri bozma yoluna girdi” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/22/iecrop/zaharova-reuters_16_9_1619106928.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/rusya-iliskileri-bozma-yoluna-girdiler-6390082/"]