Geçtiğimiz haftalarda Macaristan'da kabul edilen ve "çocukları koruma yasası" adı verilen torba yasa kapsamında pedofili niteliği taşıyan suçlara yönelik cezaların ağırlaştırılmasının yanı sıra LGBTİ+'lar ile ilgili "tanıtım olarak" nitelendirilen eylemler de suç kapsamına alınmıştı. Bu kanun, Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere uluslararası alanda tepki çekmişti.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Orban'ın açıkladığı referandum da bu tepkilere bir yanıt niteliği taşıyor. Henüz tarihi belli olmayan referandumda halka beş soruya yanıt vermesi istenecek. Bu sorular şunlar:

* Okullarda ailenin izni olmadan cinsel tercihler üzerine henüz reşit olmayan çocuklarınıza açıklayıcı eğitimler verilmesini destekliyor musunuz?

* Henüz reşit olmayan çocuklarınıza cinsiyet değiştirme süreçlerinin propagandasının yapılmasını destekliyor musunuz?

* Henüz reşit olmayan çocuklarınıza cinsiyet geçiş ve bununla ilgili operasyon imkânlarının sunulmasını destekliyor musunuz?

* Henüz reşit olmayan çocuklarınızın gelişimini etkileyebilecek nitelikte cinsellik içeren medya içeriklerini destekliyor musunuz?

* Henüz reşit olmayan çocuklarınıza cinsiyet değiştirme süreçlerinin propagandasının medyada yapılmasını destekliyor musunuz?

REFERANDUM İLE GÜNDEM Mİ DEĞİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR?

Seçim işbirliği içinde olan "Birleşik Muhalefetin" Sol, liberal ve demokrat partileri gündemi değiştirmeye yönelik böylesi bir referandumu boykot edeceklerini açıkladı.

Birleşik muhalefetin parçası olan milliyetçi Jobbik de, referandum önerisinin gündemi değiştirmeyi amaçladığını vurguladı, ancak referanduma katılıp katılmamak konusunda yetkili kurullarından karar çıkmasının bekleneceğini kaydetti.

Muhalefet önerilen bu referandumun geçtiğimiz günlerde patlayan bazı gazetecilerin, işadamlarının, belediye başkanlarının telefonlarının dinlenmesi skandalından dikkatlerin çekilmesini amaçladığını vurguluyor.

İsrailli NSO şirketi tarafından geliştirilen Pegasus casus yazılımının Macar hükümeti tarafından da kullanıldığı yönündeki haberler yetkililer tarafından doğrulanmadı.

Ancak hükümet yetkilileri, Macaristan'da kimsenin "yasadışı bir şekilde dinlemediğini" söyledi.

Muhalefet tarafından meclise sunulan, "Pegasus casus yazılım" olayının parlamento ulusal güvenlik komisyonunun gizli oturumunda ele alınması önerisi de parlamentoda çoğunluğa sahip FİDESZ tarafından reddedildi.

[old_news_related_template title="Almanya'dan Macaristan'a EURO 2020'de LGBT protestosu" desc="Almanya-Macaristan karşılaşması günler öncesinden hem gruptan çıkma hem de Münih Belediyesi'nin protesto girişimiyle alevlenmeye başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/20/iecrop/allianz-arena-dcepo_16_9_1624186416.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/spor/futbol/almanyadan-macaristana-euro-2020de-lgbt-protestosu-6496550/"]

[old_news_related_template title="Lego'dan LGBT toplumu için ilk oyuncak serisi" desc="Dünyanın en büyük oyuncak şirketlerinden 'Lego', LGBT toplumu için ilk oyuncak serisini çıkarmaya hazırlanıyor. Gökkuşağı renkleriyle oluşturulan figürler 1 Haziran'da satışa sunulacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/20/iecrop/lgbt-lego_16_9_1621494035.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/legodan-lgbt-toplumu-icin-ilk-oyuncak-serisi-6440674/"]