Almanya Federal Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Belarus-Polonya sınırında yaşanan göçmen krizine ilişkin Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile 2. kez telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ifade edildi.

Başbakanlık, Merkel'in telefon görüşmesinde Lukaşenko'dan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Avrupa Komisyonu'nun Polonya sınırında bekleyen göçmenlere insani yardım ve geri dönüş fırsatlarının sağlanması için kolaylık sağlanmasını istediğini kaydetti.

Başbakanlık, "Başbakan Merkel, Lukaşenko ile tekrar görüştü. Merkel, UNHCR, IOM ve Avrupa Komisyonu'nun işbirliğiyle, etkilenenlere insani yardım ve ülkelerine geri dönüş olanakları sağlanması gerektiğini vurguladı" ifadelerini kullandı.

MERKEL VE LUKAŞENKO DAHA FAZLA TEMAS KURMA KONUSUNDA ANLAŞMIŞTI

Geçtiğimiz Pazartesi günü Başbakan Merkel ile Başkanı Lukaşenko, yaklaşık 50 dakika süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Görüşmede ikilinin, Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizinin yanı sıra göçmenlere insani yardım sağlamanın yollarının ele alarak, daha fazla temas kurma konusunda anlaştıkları belirtilmişti.

Lukaşenko, Ağustos 2020'de Belarus Devlet Başkanlığı seçimlerinde zafer ilan etmesinden bu yana ilk kez Batılı bir lider ile görüşmüştü.

[old_news_related_template title="Polonya, Belarus sınırındaki demiryolunu dikenli telle kapattı" desc="Polonya yönetimi, Belarus sınırında bekleyen göçmenlerin demiryolunu kullanarak Polonya'ya giriş yapma ihtimaline karşı rayları dikenli tellerle kapattı. Belarus tarafından ise Polonya güvenlik güçlerine lazer tutuldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/17/iecrop/belarus-iha_16_9_1637163166.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/polonya-belarus-sinirindaki-demiryolunu-dikenli-telle-kapatti-6774752/"]

[old_news_related_template title="Belarus-Polonya sınırındaki göçmenler sınır geçiş noktasından ayrıldı" desc="Avrupa'ya geçmek için Belarus'un Polonya sınırında bekleyişini sürdüren göçmenlerden bazıları Polonya güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrası sınır noktasından ayrılarak geçtiğimiz hafta ormanlık alanda kurdukları kampa döndü. Bazıları ise sınır noktası yakınında kamp kurarken, bir grup da hazırlanan lojistik merkeze götürüldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/16/iecrop/iha-belaruss1_16_9_1637091025.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/belarus-polonya-sinirindaki-gocmenler-sinir-gecis-noktasindan-ayrildi-6772961/"]