2005 yılından beri Almanya'yı yöneten ve aynı zamanda CDU/CSU ittifakını da sırtlayan Başbakan Angela Merkel'in siyaseti bırakma kararı sonrasında büyük bir boşluk yaratacak... özellikle partisi içinde.

Merkel'in ayrılma kararı sonrasında yerine gelen Armin Laschet'in seçmeni cezbetmemesi sonrasında CDU/CSU bloğu tarihinin en kötü anket sonuçlarını almaya devam ediyor. Forsa isimli araştırma şirketinin yaptığı anket sonuçlarına göre seçimlere neredeyse iki hafta kala CDU/CSU'nun oy oranı yüzde 19 seviyesine düştü. Bu oran parti tarihinin en düşük anket sonucu olarak kayıtlara geçerken Sosyal Demokratlar ise oy oranlarını artırmaya devam etti.

Forsa'nın RTL/n-tv için yaptığı anketlerde SPD, oy farkını 6'ya çıkardı. Anket sonuçlarına göre SPD yüzde 25, Yeşiller yüzde 17, Özgür Demokratlar ise oyların yüzde 13'ünü aldı. Aşırı solcu Linke yüzde 6'da kalırken aşırı sağcı AfD ise yüzde 11 seviyesinde yer aldı.

MERKEL'DEN "LASCHET'E DESTEK" ÇAĞRISI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman seçmenlerinden bu ay yapılacak olan seçimlerde muhafazar Armin Laschet'in liderlik ettiği bir hükümete destek olmalarını, yoksa alternatiflerinin solcuların çoğunlukta olacağı bir koalisyon hükümeti olacağını söyledi.

Anketlerde liderliği merkez sol partisi Sosyal Demokratlar'a (SPD) kaptıran CDU/CSU muhafazakar koalisyon bloğu zora giren seçim çalışmalarında SPD liderliğindeki bir koalisyonun hükümet politikalarını sol görüşe doğru kaydıracağı uyarısı ile oy toplamaya çalışıyor.

Merkel, Almanya Federal Meclis alta kanadında yaptığı konuşmada "Önümüzdeki günlerde vatandaşlar; (aşırı solcu) Sol Parti'nin SPD ve Yeşiller ile oluşturduğu ya da en azından Sol Parti'yi dışarıda bırakmayan bir hükümeti ya da Armin Laschet'in başbakanlığıyla CDU ve CSU tarafından yönetilecek ve ülkemizi ılımlı bir şekilde geleceğe taşıyacak federal bir hükümeti seçme şansına sahip olacaklar" dedi.

Aşırı solcu Sol Parti dün SPD ve Yeşiller'in koalisyon ortağı olabileceklerini açıklarken her iki parti de Sol Partiye karşı mesafeli bir duruş sergiliyor.

[old_news_related_template title="CDU ve Laschet çöküyor: Merkel'den sonra Türkiye'ye bakış nasıl olacak?" desc="Almanya’da ülkeyi 2005 yılından bu yana yöneten CDU, Merkel'in gidişiyle birlikte zor günler yaşıyor... Son anketler Armin Laschet’in başbakanlığını destekleyenlerin oranını yüzde 10 gösterirken SPD lideri Olaf Sholz’un kişisel oyu yüzde 32‘ye çıktı. Peki yeni dönemde Berlin yönetiminin Türkiye'ye yaklaşımı nasıl olacak?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/05/iecrop/merkel-reuters_16_9_1630831575.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/cdu-ve-laschet-cokuyor-merkelden-sonra-turkiyeye-bakis-nasil-olacak-6631996/"]

[old_news_related_template title="Almanya Başbakanı Merkel sel bölgesinde" desc="Almanya Başbakanı Angela Merkel, Temmuz ayında sel felaketinin yaşandığı Almanya'nın Rheinland-Pfalz eyaletindeki Ahr vadisini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Merkel, bölgenin yeniden ayağa kalkması için 30 milyar euroluk bir bütçenin ayrıldığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/03/iecrop/merkel-reuters_16_9_1630679017.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/almanya-basbakani-merkel-sel-bolgesinde-6629124/"]