Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Afganistan'daki gelişmeler ve göç meselesi başta olmak üzere bölgesel konular ile ikili ilişkiler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis, görüşmede, her iki ülkede yaşanan orman yangınları dolayısıyla karşılıklı olarak geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de orman yangınlarını kontrol altına aldıklarını, Yunanistan'ın orman yangınlarıyla mücadelesine de katkı vermeye hazır olduklarını belirtti.

TALİBAN MESAJI

Ekonomik ve ticari ilişkilere dair ortak eylem planında yer alan mekanizma ve projeler noktasında ilgili kurumlar arasındaki toplantıların başlamasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantılarını yeniden canlandırmak gerektiğini dile getirdi.

Afganistan'ın bir kez daha kritik bir dönemden geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan'da yumuşak bir geçiş olmasını temenni ettiklerini, kurulacak yeni hükümetin Afgan halkının çeşitliliğini yansıtacak şekilde kapsayıcı ve temsil edici olması gerektiğini, Taliban'ın bazı Cumhuriyet liderleriyle geçiş dönemi için görüşmelerde bulunmasını bu bakımdan umut verici bulduklarını ifade etti.

"HERKES İÇİN CİDDİ BİR MEYDAN OKUMA TEŞKİL EDECEK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan'da geçiş dönemi tesis edilemezse, zaten üst seviyelere ulaşan göç baskısının daha da artacağına, bu durumun herkes için ciddi bir meydan okuma teşkil edeceğine dikkat çekti.

Avrupa Birliği'nin Afgan halkına Afganistan'da ve Afganistan'a komşu ülkelerde, özellikle İran'da yardım etmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan ve İran'da gerekli tedbirler alınmazsa yeni göç dalgasının kaçınılmaz olduğunu, bu bakımdan İran'la temas halinde olduklarını ve İran'la sınırlarda ilave önlemler aldıklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, göç konusunda iş birliğinin karşılıklı anlayış ve çıkarlara dayalı olarak ilerletilmesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa Birliği'nden 18 Mart mutabakatından kaynaklanan yükümlülüklerini samimi bir şekilde yerine getirmesini beklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi güvenli üçüncü ülke ilan etmenin uluslararası yükümlülükleri ortadan kaldırmadığını, bu konuda samimi bir işbirliği sergilenmesini beklediklerini ifade etti.

[old_news_related_template title="Yunanistan ordusu Batı Trakya sınırında Afgan göçmenler için teyakkuza geçti" desc="Yunanistan ordusunun Batı Trakya ve Meriç sınır bölgesinde Afgan göçmenlerin geçişini önlemek için teyakkuz durumuna geçtiği, sınırda önemli bölgelerin yeni çelik çitlerle çevrildiği duyuruldu. Yunanistan Başbakanı Mitsotakis ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün 19.30’da Afgan göçmen konusunu telefon ile görüşecekleri açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/20/iecrop/6bf1c8c6-78df-4380-9bc5-0ebe36e62b96_16_9_1629453023.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/yunanistan-ordusu-bati-trakya-sinirinda-afgan-gocmenler-icin-teyakkuza-gecti-6603836/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan: Taliban'la zaman zaman görüşmelerimiz oldu" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Türkiye'de şu an 300 bin Afganistanlı göçmen söz konusudur. Suriye'den Türkiye'ye ciddi bir göç olmuştur. Yaklaşık 4 milyon' dedi. Erdoğan, Taliban'la zaman görüştüklerini, gerektiğinde yine görüşeceklerini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/20/iecrop/resimid_184266211_18426621_16_9_1629458474.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/erdogan-talibanla-zaman-zaman-gorusmelerimiz-oldu-6603982/"]