NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, Afganistan'daki durumu değerlendirmek üzere online kriz toplantısında bir araya gelirken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg NATO'nun önceliğinin insanları Kabil'den çıkarmak ve havaalanını çalışır halde tutmak olduğunu açıkladı.

Reuters'ta yer alana habere göre, Stoltenberg gazetecilere yaptığı açıklamada, "Durum hala zor ve öngörülemez. Karşılaştığımız temel zorluk, insanların Kabil havaalanına ulaşmasını ve girmesini sağlamak" dedi.

NATO yetkilisine göre, Taliban'ın Afganistan'ın başkentini ele geçirmesinden bu yana 18,000'den fazla kişi Kabil havalimanı üzerinden başka ülkelere geçti. Ancak ülkeden kaçmak isteyen binlerce insan hala havalimanında çaresiz bir bekleyiş içerisinde...

Stoltenberg, Türkiye, ABD ve İngiltere'ye Kabil havaalanında güvenliği sağlama çabalarından dolayı teşekkür ederken, Türkiye ve ABD'nin Kabil Havalimanı'ndaki tahliyelerde büyük rol oynadığını söyledi.

Stoltenberg bir kez daha Taliban'ı ülkeden ayrılmak isteyen tüm yabancı uyrukluların ve Afganların güvenli geçişine izin vermeye çağırdı.

"TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ KATKILARI VAR"

Açıklamalarının devamında Stoltenberg şu ifadeleri kullandı:

* Dünyanın gözü Afganistan'da. Tekrar terör örgütlerinin yuvalanmasına izin vermeyeceğiz. 24 saat aralıksız olarak tahliyeler için çalışıyoruz. Türkiye anahtar bir rol oynamakta. Özellikle Türkiye, ABD ve İngiltere'ye teşekkür ediyorum. Azerbaycan'a da havalimanı güvenliğine desteğinden dolayı minnettarız.

* Türkiye son yıllarda havalimanını korumakla görevde. Şu anda da önemli katkıları var. Fakat devam konusunda şartlar çok değişti.

* Şuan tahliyeye odaklandık. Pakistan'a özel bir sorumluluk düşüyor. Hem Afganistan'ın komşusu hem de Taliban'la irtibatı var.

* Tüm müttefiklerin ortak görüşü Taliban'ın verdiği sözü tutması gerektiği. Bunlar, ayrılmak isteyenlere güvenli geçiş, terör örgütlerine kucak açmama ve kadın haklarına saygı.

* Afganistan'da ne olursa olsun, bu NATO'yu üyelerinin güvenliğini sağlamakta zaafiyete uğratmaz. NATO olarak yeni yönetimle diplomatik bağlantı kurup kurmayacağımız Taliban'ın davranışına ve verdiği sözleri tutmasına bağlı.

ORTAK BİLDİRİ YAYINLANDI

NATO Dışişleri Bakanları, Afganistan gündemiyle olağanüstü toplandı. Toplantının ardından ortak bildiri yayınlandı. Bildiride, NATO'nun Afgan makamlara verdiği tüm desteğin askıya alındığı ifade edildi.

NATO'nun yayınladığı bildiride, Afganistan'da şiddet olaylarının ve tansiyonun düşürülmesi çağrısı yapıldı. Bildiride, NATO, Afgan makamlarına verdiği tüm desteği askıya alındığı ifade edilerek şu ifadelere yer verildi:

* Afganistan'daki tüm tarafları, kadınların ve azınlık gruplarının anlamlı katılımı da dahil olmak üzere, kapsayıcı ve temsili bir hükümet kurmak için iyi niyetle çalışmaya çağırıyoruz.

* Mevcut şartlar altında NATO, Afgan makamlarına verdiği tüm desteği askıya aldı. Gelecekteki herhangi bir Afgan hükümeti, Afganistan'ın uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalmalıdır.

* Afgan hükümeti, başta kadınlar, çocuklar ve azınlıklar olmak üzere tüm Afganların insan haklarını korumak; hukukun üstünlüğünü korumak; erişime izin vermek ve Afganistan'ın bir daha asla teröristler için güvenli bir sığınak olarak hizmet etmemesini sağlamakla yükümlüdür.

[old_news_related_template title="Skandal görüntü: Dev askeri uçak Afganistan'dan bomboş döndü" desc="Afganistan'da son durum... Her ne kadar ABD ve İngiltere, 'Afganistan'dan tahliyeler verimli bir şekilde devam ediyor' açıklamasını yapsa da sosyal medyada paylaşılan görüntüler gerçeğin hiç de öyle olmadığını gözler önüne serdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/20/iecrop/ucak-twitter_16_9_1629432832.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/skandal-goruntu-dev-askeri-ucak-afganistandan-bombos-dondu-6603188/"]

[old_news_related_template title="Hangi ülke kaç Afgan mülteci alacak?" desc="Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkeden kaçmak isteyen Afganlar, havalimanları ve sınır kapılarına akın etti. Avrupa Birliği, komşu ülkelere sınırları açın çağrısında bulundu. Ülkedeki kaos ortamı günden güne yerini korku ve endişeye bırakırken, Dünya, Afganlara yardım eli uzatmakta yine yetersiz... Bazı ülkeler, sadece kendi personellerini ülkelerine kabul edeceklerini açıklarken, bazıları da en fazla 10 mülteci alabileceklerini açıkladı. İşte Dünya'nın insani krize bakışı; " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/20/iecrop/depophotos_17230930_16_9_1629449079.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/hangi-ulke-kac-afgan-multeci-alacak-6603428/"]