Katoliklerin dini lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus 4 günlük ziyareti kapsamında Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti.

Papa Franciscus, Irak'ın başkenti Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Mustafa El Kazımi, siyasiler ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ile bir araya geldi.

Konuşmasına "Hac için Iraka geldim" diyerek başlayan Papa  Franciscus, Iraklı Müslümanlar ve Hristiyanları selamladı. Papa, konuşmasında dinler arası barışın tesis edilmesi için uluslararası toplumların daha fazla çalışması gerektiğini kaydetti.

Papa, Yezidilere terör örgütü IŞİD tarafından yapılan saldırıları da kınadıklarını ifade etti. Papa, dünyayı etkisi altına alan ve milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan corona virüsü salgınına karşı dayanışma çağrısında bulundu.

"KARDEŞÇE YAŞAMAK GERÇEK DİYALOG İSTER"

Papa açıklamasını şü sözlerle sürdürdü:

* Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmalıyız. Kardeşçe yaşamak gerçek diyalog ister.

* Irak'taki dinlerin çeşitliliği ülkeyi yüz yıllar öncesinden özel konuma yükseltmişti. Ülkeyi yeniden kalkındırmak yetmez. Yeniden kalkındırmayı başarmak önemli.

* Yıllarca Irak için dualar ettik. Aşırıcılık ve hoşgörüsüzlük yeter. Irakı riske atan bölgesel gerginliklere karşı durmak gerekiyor. Irakın kalkınması ve barışı için uluslararası topluma görev düşüyor.

SALİH: BARIŞIN EVİNE HOŞGELDİNİZ

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'le başkanlık sarayında bir araya gelen Papa Francis arasında karşılıklı hediye takdimi gerçekleştirildi.

Papa'nın ziyaretini değerlendiren Irak Cumhurbaşkanı Salih, "Barışın evine hoş geldiniz. Davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Romadaki görüşmemizden Irakın çektiği trajedilerden haberdarsınız dedi. Salih, barış içinde bir arada yaşamanın ve Irak'ın yaklaşık 2 bin yıllık Hıristiyan topluluğunun korunmasının önemini vurgulayarak, "Doğu, Hıristiyanlar olmadan düşünülemez" dedi.

[old_news_related_template title="Tarihi ziyaret başladı: Papa Bağdat'a ulaştı" desc="Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, tarihte ilk defa Irak'a giden Papa oldu. Kalabalık bir koruma ve gazeteci heyetiyle Bağdat'a uçan Papa Francis, dört günlük gezisine başladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/05/iecrop/papa-bagdat-reuters-1-1_16_9_1614943745.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/tarihi-ziyaret-basladi-papa-bagdata-ulasti-6296985/"]