Yargı kararı, Varşova ile Brüksel arasında hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü ve demokratik değerler üzerine sürtüşmelerin yaşandığı döneme denk geldi.

Euronews'ta yer alan habere göre AB Komisyonu, geçen ay Polonya'daki yargı reformunun yargı bağımsızlığına zarar verdiği gerekçesiyle Avrupa Adalet Divanından bu ülkeye mali yaptırım cezası vermesini istemişti.

Komisyon ayrıca, "ülkenin anayasasının mı yoksa AB anlaşmalarının mı daha önemli olduğu" konusunda Polonya Anayasa Mahkemesinin karar vermesini isteyen önergenin de geri çekilmesini talep etmişti.

İktidar lehine olan mahkeme kararını değerlendiren hükümet sözcüsü Piotr Muller, "Anayasa hukukunun diğer yasalara göre önceliği Polonya Cumhuriyeti Anayasasına dayanmaktadır. Bu mahkemenin kararıyla bir kez daha teyit edilmiş oldu" ifadelerini kullandı.

Varşova'nın AB yasalarına aykırı hareket etmesinin, Polonya'nın birlik üyeliğini uzun vadede tehlikeye atmakla kalmayıp, AB bütünlüğüne de zarar verebileceği yorumları yapılıyor. Brüksel, iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi'ni (PiS) yargıyı politize etmekle suçluyor.

[old_news_related_template title="Avrupa Birliği, göçmen tutumu nedeniyle Yunanistan'a soruşturma açacak" desc="Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Yunanistan’dan sığınmacılara karşı yapılan insan hakları ihlalleri hakkında “soruşturma açmasını’’ istedi. AB Komisyonu İçişlerinden Sorumlu Komiseri Ylva Johanson ise, “AB’nin verdiği paralar kabul edilemez davranışlar için alet edilmiş” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/07/iecrop/2-3_16_9_1633104394_16_9_1633621373.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/avrupa-birligi-gocmen-tutumu-nedeniyle-yunanistana-sorusturma-acacak-6693285/"]

[old_news_related_template title="Avrupa Birliği, Batı Balkan ülkeleriyle buluştu" desc="Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler Slovenya’da Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Kosova ile AB-Batı Balkanlar Zirvesi'nde bir araya geldi. Zirve sonrasında verilen mesajda AB’nin Balkanlara genişleme politikasının derhal hızlandırılacağı mesajı verildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/06/iecrop/ab-ihha_16_9_1633554301.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/avrupa-birligi-bati-balkan-ulkeleriyle-bulustu-6691624/"]