CNBC'den Hadley Gamble'ın moderatörlüğünde Rusya Enerji Haftası'na katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açıklamalarda bulundu.

Son dönemde Avrupa'da gündeme gelen enerji ve doğalgazı sıkıntısı ile ilgili konuşan Putin, "Biz herhangi bir silah kullanmıyoruz. Soğuk Savaş'ın en sert dönemlerinde bile Rusya yaptığı anlaşmalara uydu ve Avrupa'ya doğalgaz tedarik etti" dedi. Putin, bu sözleriyle enerjiyi bir silah olarak kullanmayacaklarının altını çizerek, enerji krizine karşı yardım etmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Rusya'nın açıklamaları uluslararası kamuoyunda gündem oldu.


Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz tedarikini iddiaların aksine artırdığını söyleyen Putin, Avrupa'daki yüksek fiyatlar enerjide açık çıkmasından kaynaklanmaktadır, diğer sebeplerle değil. Avrupa doğalgaz pazarı iyi dengeli ve öngörülebilir değil. Pazarda her şey üreticiye bağlı değil" ifadesini kullandı.

Putin, Avrupa enerji pazarında yaşananları "histeri" olarak değerlendirirken, Avrupa'nın enerji endüstrisine yeterli yatırımı yapmadığı için bu durumda olduğunu dile getirdi.

Putin konuşmasında TürkAkım ile ilgili de yorum yaptı. Putin, TürkAkım, Kuzey Akım 2 ve diğer boru hatlarının enerji güvenliğini sağlayacağını ve sera gazı emisyonlarını azaltacağını söyledi.

PETROL 100 DOLARA ÇIKABİLİR

Öte yandan Putin, konuşması sırasında petrolün varil fiyatının 100 dolara çıkabileceğini de dile getirdi. Fakat Putin, petrolün varil fiyatının yükselmesini istemediklerini de söyledi.

Putin, Ukrayna ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Putin, "Ukrayna'nın gaz transit sistemi yüzde 80-85 oranında yıpranmış durumda. Gaz pompalamadan önce bu sistemin normal duruma getirilmesi gerekiyor. 2021 yılında Ukrayna üzerinden Rus gazı sevkiyatı, uzun vadeli sözleşmelerdeki yükümlülükleri yüzde 10 oranında aşıyor. En azından bir teşekkür etsinler, onun yerine sadece küfür duyuyoruz" diye konuştu.

"ABD TRAJEDİYE YOL AÇTI"

Putin açıklamalarına NATO ile ilişkilerini mercek altına alarak devam etti. Putin, "NATO ile doğrudan etkileşime girmeye hazırız" dedi. ABD'nin Rusya ile görüşmeye hazır olduğunu da dile getirdi.

Putin, "ABD'nin Afganistan'daki varlığı trajediye yol açtı" dedi.  Times of India yazdı: Türkiye-Rusya ilişkileri: Müttefikler mi? Rakipler mi? İlginizi Çekebilir Times of India yazdı: Türkiye-Rusya ilişkileri: Müttefikler mi? Rakipler mi?