Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından Estonya’nın St. Petersburg Konsolosu Mart Latte'ye gizli nitelikteki materyalleri aldığı sırada suçüstü basılmasının ardından 7 Temmuz’da Latte’yi sınır dışı etme kararı almıştı.

Bu iddiaları kabul etmeyen Estonya da, ülkede görev yapan bir Rus diplomatı sınır dışı etmişti. Bu hamle üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığı Estonya’nın St. Petersburg Konsolosu Mart Latte'yi istenmeyen kişi ilan ettiğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Estonyalı diplomatın “karşılıklılık ilkesi” gereğince “istenmeyen kişi” ilan edilerek, sınır dışı edildiği belirtildi. Bu karar, Rusya Dışişleri Bakanlığı konutuna çağırılan Estonya'nın Rusya Büyükelçisi Margus Laidre’ye protesto notu ile iletildi.

'YENİ BİR YANIT GELİR'

Rusya tarafı, Estonya’nın büyükelçisine iletilen protesto notu ile ilgili ayrıntıları kamuoyuna aktardığı açıklamasında, Estonya tarafını durumu daha da kötüleştirmemesi konusunda uyardı. Yapılan uyarıda, “Aksi takdirde, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yeni ve kararlı bir yanıt gelecektir. Bu durumda ikili ilişkilerin bozulmasının tüm sorumluluğu tamamen Estonya tarafına düşecektir” denildi.

1 HAFTA İÇİNDE TERK ETMELİ

Açıklamada, "Büyükelçiye, Estonyalı diplomatın istenmeyen kişi ilan edildiğine dair nota verildi. Bu çalışanın bir hafta içinde Rusya'yı terk etmesi gerekiyor” denildi. Estonya tarafının ikili ilişkileri kötüleştirmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Aksi takdirde Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yeniden yanıt verilecek. Bununla birlikte, ikili ilişkilerin kötüleşmesinden Estonya tarafı sorumlu olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

[old_news_related_template title="Litvanya, Letonya, Estonya 4 Rus diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti" desc="Litvanya 2, Letonya ve Estonya birer olmak üzere 4 Rus diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan ederken, diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 7 gün süre tanındı. Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ise Avrupa Birliği'nde (AB) “daha az Rus ajanı” bulunması gerektiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/23/iecrop/rusya-reuters1_16_9_1619195150.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/litvanya-letonya-estonya-4-rus-diplomati-istenmeyen-kisi-ilan-etti-6392453/"]