Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başkent Moskova’da İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı ağırladı. Lavrov, görüşmede İran ve 5+1 ülkeleri arasında imzalanan, ancak Washington'un çekildiği nükleer anlaşma olan Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) konusu değerlendirilirken, bölgesel konular ele alındı.

"Rusya, İran ve Türkiye'nin yer aldığı '3+3 müzakere' formatını istişare ettik"
Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, Kafkasya'daki sorunların çözümüne yönelik 3+3 formatında müzakereler gerçekleştirilebileceğini söyleyerek, “Bundan sadece Azerbaycan ve Ermenistan değil, Gürcistan da kazançlı çıkacak. Bu üç ülkenin en yakın komşuları olarak İran, Rusya ve Türkiye de kazançlı çıkacak. Bugün üç Kafkasya ülkesi ile üç büyük komşuları Rusya, İran ve Türkiye'nin yer aldığı '3+3 formatını' kurma inisiyatifini istişare ettik" dedi. Ermeni meslektaşlarıyla çalıştıklarını belirten Lavrov, "Yaşadığı tüm sorunlara rağmen Gürcistan'ın da süregelen çatışmalar nedeniyle gelişimi çok uzun süredir sekteye uğrayan bu bölgenin gelişimiyle ilgili kararların istişaresi ve mutabakatı için böyle bir mekanizma kurulmasındaki çıkarını göreceğini düşünüyoruz” diyerek, Gürcistan’ı da müzakerelere davet etti.

"ABD TARAFINDAN OLUMLU SİNYALLER ALDIK"

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise, Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) anlaşmasına geri dönülmesi konusunda New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu’nda ABD’li yetkililer ile görüşme yaptıklarını hatırlatarak, “New York’tayken aracılar tarafından Amerikalılardan mesajlar aldım. Bu mesajların özünde Sayın Joe Biden’ın anlaşmayı uygulamaya dönük ciddi niyetlerinin olduğunu vurgulamaya çalışmasıydı. Bu anlaşmalarda İran halkının hak ve menfaatlerine özel önem veriyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan Abdullahiyan, Ortak Kapsamlı Eylem Planı anlaşmasına geri dönülmesi konusunda Tahran’ın, Viyana müzakerelerinin tekrar başlatılması konusunda çalışma yaptığını ve bu tarihlerin yakında belli olacağını söyleyerek, “Şu anda Tahran, Viyana müzakerelerine dönüş üzerine çalışıyor. Yakın zamanda müzakerelerin dönüşüne dair tarihleri belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Rusya'dan dikkat çeken Suriye açıklaması: Terörist grupların İdlib’ten çıkarılması gerekiyor" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İdlib konusuna bakış açısının kendilerine rehberlik ettiğini belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Hangi kılıkta olursa olsun bu terörist grupların İdlib’ten çıkarılması gerekiyor ve bu ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/04/iecrop/idlib-reuters_16_9_1582789348-880x495-1_16_9_1633378754.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/lavrov-terorist-gruplarin-idlibten-cikarilmasi-gerekiyor-6687575/"]

[old_news_related_template title="ABD'den İran açıklaması: Başka yollar denenebilir" desc="Üst düzey ABD'li yetkililer İsrailli mevkidaşlarına Biden hükümetinin İran'ın nükleer silah edinmesini önlemek için diplomasi kanalını kullanmaya kararlı olduğunu ancak gerekmesi durumunda 'başka yolların' da denenebileceğini söyleyecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/05/iecrop/biden-reuters_16_9_1633412440.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abdden-iran-aciklamasi-baska-yollar-denenebilir-6687814/"]