Dünya, İsrail'in Filistin'e yıllardır bitmek bilmeyen baskısının körüklediği son yılların en büyük çatışmasını izliyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, günlerdir devam eden füze saldırılarından ve çatışmalardan sonra Gazze sınırına asker yığma kararı aldığını duyurdu.

Günlerdir yaklaşık 100 kişinin öldüğü ve binlerce insanın da yaralandığı ve çok sayıda binanın da yıkıldığı saldırıların ardındna Netanyahu, "Orduyu düzeni sağlamak için buraya getirmeyi planlıyorum. Arap isyancıların sinagogları ve araçları ateşe verdiğini ve polislere saldırdığını görüyoruz. Bu anarşidir" dedi.

İngiliz Financial Times, İsrail'in bölgeye ek asker gönderdiğini yazarak, "İki piyade tugayı ve bir silahlı tugay Gazze sınırına yaklaştırıldı" diyerek bölgede çok sayıda asker olduğunu da vurguladı.

İsrail ordusunun sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, "Henüz bir kara operasyonu için emir gelmedi. Fakat bölgedeki askeri hazırlıklar devam ediyor" dedi.

EN AZ 90 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Geçen hafta sonu başlayan olaylarda aralarında 17 çocuk ve 7 kadının da olduğu en az 83 kişi yaşamını yitirirken, İsrail yaşamını kaybedenlerden en az 30'unun Hamas'ta görevli olduğunu ve bazılarının üst düzey yetkili olduğunu aktardı.

Öte yandan İsrail tarafında da 7 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

[old_news_related_template title="Gazze'de şiddet tırmanıyor: İsrail saldırılarını ağırlaştırdı, ölü sayısı artıyor" desc="İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırısında birçok noktayı vurmasının ardından Gazze’den ateşlenen roketler nedeni ile başkent Tel Aviv’den ülkenin kuzeyinde yer alan Nasıra’ya kadar siren sesleri yükseldi. Hava saldırıları nedeniyle Gazze'de can kaybı 67'ye yüskeldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/13/iecrop/savas-reuters_16_9_1620880048.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/gazzede-siddet-tirmaniyor-israil-saldirilarini-agirlastirdi-olu-sayisi-artiyor-6428439/"]

[old_news_related_template title="İsrail-Filistin krizi büyüyor! Gazze'den İsrail'e karşılık..." desc="İsrail’in hava saldırısı ile Gazze’de bulunan çok katlı bir binayı vurması üzerine Gazze’den İsrail’e roket saldırısı ile karşılık verildi. Roketlerin Sderot'ta bir binaya isabet etmesi sonucu 1’i ağır toplam 7 kişi yaralandı. Öte yandan İsrail'de birçok kentte Arapların sahip olduğu dükkanların saldırıya uğradığı ve yağmalandığı öğrenildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/12/iecrop/gazze-reuters_16_9_1620843267.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/israil-filistin-krizi-buyuyor-gazzeden-israile-karsilik-6427998/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan'dan Filistin mesaisi: Yoğun görüşme trafiği sürüyor" desc="İsrail'in Filistin halkına uyguladığı şiddet ve zulüm tırmanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan yoğun bir diplomasi trafiğine başladı. Erdoğan, Filistin, Endonezya, Ürdün, Katar ve Malezya liderleriyle görüştü. Ankara ayrıca Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile temasa geçti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/11/iecrop/erdogan-reuters_16_9_1620732567.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/erdogandan-filistin-mesaisi-yogun-gorusme-trafigi-suruyor-6425376/"]