ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak’ta göreve başlamasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilk telefon görüşmesini gerçekleştirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki basın toplantısında yaptığı açıklamada, Biden’ın öğle saatlerinde Rus mevkidaşı Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ifade etti.

Psaki, iki lider arasındaki görüşmede, yeni START anlaşması, Solarwinds siber saldırısı, Ukrayna, Afganistan ve Rus muhalif lider Alexey Navany gibi konuların ele alındığını aktardı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Biden-Putin görüşmesine ilişkin Kremlin'den de açıklama geldi. Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, Putin’in Biden’ı tebrik ettiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

* Taraflar, nükleer füze cephaneliklerinin karşılıklı olarak sınırlandırılmasına yönelik bu önemli uluslararası yasal mekanizmanın işleyişinin sürdürülmesi için gereken tüm prosedürleri önümüzdeki günlerde tamamlayacak.

* Uluslararası konular arasında ABD’nin Açık Semalar Anlaşması’ndan tek taraflı çıkışı, İran nükleer programıyla ilgili Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nın sürdürülmesiyle ilgili sorunlar, Ukrayna’daki krizin çözümü ve ayrıca BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin zirvesiyle ilgili Rusya’nın girişimi değerlendirildi.

ANLAŞMA 5 ŞUBAT'TA SONA ERİYOR

Biden yönetimi tarafından ABD ile Rusya arasında Obama döneminde 8 Nisan 2010 yılında imzalanan New START süresinin uzatılacağı açıklanmıştı.

Önümüzdeki 5 Şubat’ta sonlanacak olan anlaşmanın uzatılması için ABD ve Rusya temsilciler düzeyinde görüşmeler devam ederken, Washington tarafının somut adım atılması yönünde açıklamaları üzerine Rusya harekete geçmişti.

Önceki gün Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Washington'un anlaşmanın uzatılması için olumlu yönde görüşler bildirmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etmişti.

PUTİN ANLAŞMAYI DUMA'YA SUNDU

Putin, Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (New START) uzatılması kararını Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’ya sundu. Putin tarafından Duma’ya sunulan öneriye göre New START anlaşmasının 5 yıl süreyle 5 Şubat 2026 tarihine kadar uzatılması öngörülüyor.

START ANLAŞMASI NEDİR?

Yeni START, ABD ve Rusya Federasyonu arasında, Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması ve Sınırlandırılması için Alınacak Önlemler’in resmi adı ile bir nükleer silah azaltma anlaşmasıdır. 8 Nisan 2010’da Prag’da imzalandı ve onaylandıktan sonra 5 Şubat 2011’de yürürlüğe girdi.

[old_news_related_template title="Biden'dan Rusya'ya mesaj: Endişeliyiz" desc="ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın tutuklu muhalif siyasetçi Alexei Navalny'ye olan yaklaşımı konusunda ABD'nin endişeli olduğunu açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/26/iecrop/biden1-reuters_16_9_1611651383.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/bidendan-rusyaya-mesaj-endiseliyiz-6228952/"]

[old_news_related_template title=" Biden, çok sayıda ülkeden ABD'ye seyahatleri kısıtladı" desc="Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden’ın Brezilya, İrlanda, Birleşik Krallık ve 26 Avrupa ülkesine seyahat yasağını COVID-19 ile mücadele kapsamında yeniden uygulayacağını açıkladı. ifade Söz konusu ülkelere seyahat yasağı eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından kaldırılmıştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/25/iecrop/biden-shutterstock-1_16_9_1611606139.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/son-dakika-biden-cok-sayida-ulkeden-abdye-seyahatleri-kisitladi-6228250/"]