Kasım ayında yapılan seçimlerde hüsrana uğrayan Trump, giderayak ülkeyi karıştırdı... Seçim sonuçlarını kabullenmeyen ve daha önce yaptığı açıklamalarla da mücadelesini sürdüreceğini dile getiren Donald Trump, dün ABD Kongresi'nin yeni başkanı resmi olarak onaylamak için toplandığı sırada bir miting düzenledi.

 

2020'nin son günlerinde yapılan seçim sonuçlarını kabul etmeyen ve bizzat, "Savaşmadan görevi bırakmayacağım" ifadesini kullanan Trump'ın isteği oldu. Aylardır seçimlere hile ve fesat karıştığını söyleyen Trump'ı dinleyen destekçileri bugün Kongre binası önünde toplandı.



Başkent Washington'da toplanan binlerce gösterici "Çalmayı Durdur" mitinginde gösteri yaparken Trump destekçileri bir süre sonra Kongre binasına girdi. Kongre binasında arbede yaşanırken Washington'da sokağa çıkma yasağı alındı.

Yaşananların ardından senatörler ve siyasetçiler asker eşliğinde güvenli alanlara götürüldü.


İlk belirlemelere göre gösterilerde 4 insanın yaşamını yitirdiği açıklandı. Polis Şefi Robert J. Contee, "Kongre binasında yaşanan gösterilerde 4 kişi yaşamını yitirdi, 52 kişi gözaltına alındı" dedi. Bir kadının vurularak öldüğünü doğrulayan Contee diğer üç kişinin ise "tıbbi durumlar" sebebiyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Bu kişilerin yaşanan arbedede öldüğü tahmin ediliyor.

Öte yandan ilk belirlemelere göre 14 görevlinin de yaralandığı belirtildi.

 

MERKEZLERDE BOMBA BULUNDU

Contee, gözaltına alınanların polise direndiğini ve bazılarının da sokağa çıkma yasağını deldikleri için gözaltına alındığını söylerken, Cumhuriyetçilerin ve Demokratların ulusal komite merkezlerinde bomba ve patlayıcı bulunduğunu duyurdu.

Contee, ayrıca Kongre binası önündeki bir aracın içindeki buzlukta da molotov kokteyli çıktığını açıkladı.

Göstericiler ile polis arasında arbede yaşanırken, dört kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.


İSTİFALAR ARKA ARKAYA

ABD tarihinde ilk kez yaşanan olayların ardından art arda istifa haberleri geldi. Trump’ın eşi Melania Trump’ın Özel Kalem Müdürü Stephanie Grisham, olayların ardından istifa ettiğini açıkladı.

Yaşanan arbede uluslararası kamuoyunun gündemine oturdu.


Reuters’ın haberine göre, Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Matthews ve Beyaz Saray Sosyal İşler Müdürü Rickie Niceta da istifa etti.

ÖLEN KADIN ESKİ ASKERMİŞ

Kongre Binası'nda öldürülen protestocunun Ashli Babbitt adındaki Amerikalı bir kadın olduğu, Babbitt’in Hava Kuvvetleri'nde görev aldığı belirlendi.

Ashli Babitt Twitter hesabında bir gün önce "hiçbir şey bizi durduramaz" ve "fırtına burada" diye  yazdığı ortaya çıktı.

Babbitt’in Senato binası önündeki son Twitleri şöyle: "Hiçbir şey bizi durduramaz…. deneyip deneyebilirler ancak fırtına burada ve 24 saatten daha kısa bir sürede DC'ye iniyor… karanlıktan ışığa. ”

Kongre binasında yaşamını yitiren kadının kimliği ortaya çıktı.


Video görüntülerinde silahın patlamasından sonra göğsünden vurulan genç kadının çeşitli açılardan yere yığıldığını gösteriyor. Polise göre genç kadın polis tarafından vurulmuş.

14 yıl boyunca orduda görev yapan Babbitt'in kayınvalidesi ABD basınına konuştu. Ashlii Babbitt'in oğlu Aaron ile birlikte San Diego'da yaşadığını söyleyen Babbitt, "Şoktayım, hiçbir şey hissetmiyorum. Washington DC'den kimse bize haber vermedi ve oğlum ve ben bu acı haberi televizyondan duyduk. O bir Trump destekçisiydi" dedi.

Uluslararası ajanslar Ashli Babbitt'in yaşamını yitirdiği anın görüntülerini kamuoyu ile paylaştı.


BAŞKAN YARDIMCISI: SİZ KAZANAMADINIZ

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence bugün yaşananların ardından oturumu yeniden açtı ve çok sert açıklamalarda bulundu. Oturuma başkanlık eden Pence, "Bugün Kongre binasına giren ve zarara neden olanlara sesleniyorum, siz kazanamadınız. Hadi işimizin başına dönelim" dedi.

Pence, yaşanan arbedenin ardından çok sert açıklamalarda bulundu.


Pence açılış konuşmasında, "Bugün başkentimizi savunduk. Bu tarihi mekanı korumak için görev yerlerinden ayrılmayan kadın ve erkeklere her zaman minnettar kalacağız. Bugün başkenti kaosa sürükleyenler, siz kazanmadınız. Şiddet asla kazanmaz. Özgürlük kazanır. Burası hala halkın meclisi. Burada yeniden toplandığımız sırada dünya demokrasimizin direncine ve gücüne bir kez daha tanık olacak" ifadesini kullandı.

Kongre alkışlar eşliğinde bu açıklamanın ardından tekrar çalışmaya başladı.

PENCE'E ÇAĞRI: TRUMP'I GÖREVDEN AL

Yaşanan arbedenin ardından ABD'li siyasetçiler ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'e çağrıda bulundu... Siyasetçiler anayasanın 25'inci maddesine uyarak Pence'in Donald Trump'ı görevden almasını istedi.

Trump'ın sağ kolu olan Mike Pence yaşananları eleştirerek, "Siz kazanamadınız" dedi.


Pence'e gönderilen mektupta, "Başkan'ın açıklamaları, bugün yaşanan şiddet ve kaosun sebebidir. Anayasa uyarınca ABD Başkan Yardımcısı'nın yetkililerini kullanarak "başkanın görevini ve gücünü kullanamayacak durumda" olduğuna kanaat getirerek Trump'ı görevden almalı. Bugün Trump'ın video ile yaptığı açıklama bile onun akli dengesinin yerinde olmadığını ve 2020 seçimlerini sindiremediğini gösteriyor. Trump'ın şiddet ve ayaklanmayı durdurmaya hevessiz olması bile durumu ortaya koyuyor" denildi.

Trump'ın paylaştığı bazı mesajlar Twitter kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle silindi.


Yaşananların ardından oturum tekrar başlarken birçok Cumhuriyetçi senatör fikir değiştirdiğini açıkladı... Senatör Kelly Loeffler, Seçiciler Kurulu'nun seçim sonuçlarına itiraz etmeyeceğini açıkladı.

BUGÜN SONUÇLARA İTİRAZ EDECEKTİM AMA...

Loeffler, "Bu sabah Washington'a geldiğimde, Seçiciler Kurulu'nun sonucuna tamamen itiraz etme niyetim vardı. Fakat bugün yaşananlar benim bu durumu sorgulamama neden oldu ve şu an sakin bir kafayla bu sonuçlara itiraz edemiyorum" dedi.

 

Seçiciler Kurulu'nun oyuna itiraz etmenin bugün demokratik sürece yaşanan saldırıyı destekleyeceğini dile getiren Loeffler Cumhuriyetçilerin tepkisini çekerken, Demokratların da övgüsünü topladı.

Utah Senatörü Mitt Romney bugün bir açıklama yaparak Biden'ın zaferini ilan eden sonuçlara itirazını geri çeken dört senatörü tebrik etti. Romney, senatörler Kelly Loeffler, Mike Braun, Steve Daines ve James Lankford'u tebrik etti.

ŞİDDET VE KAOS TERS TEPTİ

Yaşananların ardından başlayan oturumda Trump'ın hiç de beklemediği bir sonuç ortaya çıktı. Trump'ın "savaşmadan gitmeyeceğim" sözü Kongre binası içindeki oturumda resmen ters tepti.

Birçok Cumhuriyetçi senatör yaşananların ardından Biden'ın seçimleri kazanmasıyla ilgili itirazlarını geri çekti.

Pennsylvania'daki seçim sonuçlarıyla ilgili Trump'ın itirazlarına senatörlerden sadece 7'si destek verirken 92 senatör kabul etmedi.

Senato'nun kararından birkaç saat sonra gelen yeni bir karar Trump'ın umutlarını suya düşürdü. Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk Trump'ın Pennsylvania'daki seçimlerde Biden'ın oylarının itirazını kabul etmedi.

Temsilciler Meclisi'nde oylamanın da tamamlanmasıyla birlikte ortak oturum başlayacak ve diğer eyaletlerdeki sonuçlar masaya yatırılacak.

 

BIDEN: KARA BİR AN

Seçimlerde zaferini ilan eden Demokratlar Joe Biden, çarşamba günü yaşananların ardından çok sert bir açıklama yaptı. Biden, yaşananların Trump'ın hezimetini kabul etmemesinin bir yansıması olduğunu söylerken, "Başkan kitlesini yanlış bilgilerle kandırdı ve bu yaşananlar özgürlüğün anıtına bir saldırıdır. Kongre koridorlarında yaşanan kaos ve görüntüler ülke tarihinin karanlık bir anıdır" dedi.

Biden, "Başkanın sözleri, iyi olursa ilham verebilir ve kötü olursa da insanları kışkırtır. Bu düzensizliktir. Bu kaostur ve bir an önce sonlanmalıdır" ifadesini kullandı.

ABD BÜYÜKELÇİSİ KILIÇ: UZAK DURUN

Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç bir açıklama yaptı. Twitter üzerinden bir mesaj paylaşan Kılıç, "Özellikle DC bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın olayların yaşandığı bölgelerden ve kalabalık mekanlardan uzak durmaları şahsi güvenlikleri açısından büyük önem taşıyor" dedi.

Washington Büyükelçiliği tarafından paylaşılan mesajda 7/24 ulaşılabilecek irtibat numaraları yer alıyor.


Washington Büyükelçiliği de Twitter hesabı üzerinden ABD'de yaşayan Türk vatandaşları için bir bilgilendirme notu paylaştı.

ABD ADETA ALAY KONUSU OLDU

Sık sık demokrasiye verdiği önemle ilgili açıklamalarda bulunan ve diplomatik kararlar alan ABD, uluslararası kamuoyunun alay konusu oldu. Geçmişte Washington yönetiminin sık sık eleştirdiği Venezuela'nın sosyalist hükümeti bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada, Washington'da yaşananlardan dolayı endişeli olduklarını söyleyen Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, "Amerikan halkı istikrar yolundaki yeni yolda yürümeye devam eder.  Siyasi kutuplaşmayı kınıyoruz" açıklamasını yaptı.

DÜNYA ŞAŞTI KALDI

Protestoların artması üzerine birçok lider ABD’de yaşanan olaylara ilişkin açıklama yaptı. Liderler şu ifadeleri kullandı:

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg:
Washington’daki görüntüler şoke edici. Demokratik seçimin sonucuna saygı gösterilmeli.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli:
Bu gece ABD Kongre binasında çok ilginç sahneler yaşanıyor. Demokratik olaylara saygı gösterilmelidir. ABD’nin demokrasi kurallarının korunmasını sağlayacağından eminiz.

 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson:
ABD Kongresi’nde utanç verici sahneler. Amerika Birleşik Devletleri dünya çapında demokrasiyi savunmaktadır, barışçıl ve düzenli bir güç aktarımı olması artık hayati önem taşımaktadır.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez:
Washington’dan gelen haberleri endişe ile takip ediyorum. Amerika demokrasisinin gücüne güveniyorum. Yeni başkan Joe Biden, Amerikan halkını birleştirerek bu gerginliğin üstesinden gelecektir.

Norveç Başbakanı Erna Solberg:
Washington’dan inanılmaz sahneler. Bu demokrasiye yönelik tamamen kabul eidlemez bir saldırıdır. Buna bir son vermesi için şimdi Başkan Trump’ın ağır bir sorumluluğu bulunuyor.

OBAMA: TRUMP KIŞKIRTTI

Eski ABD Başkanı Barack Obama, Kongre binasını işgal eden göstericilerin Trump tarafından kışkırtıldığını söyledi.

2020 seçim sonuçlarını kabullenemeyen Trump'ın destekçilerinin gösterisi sakin başlamıştı.


"Tarih, meşru bir seçimin sonuçları hakkında asılsız yalanlar söylemeyi sürdüren bir başkanın kışkırtmasıyla Kongrede  yaşanan şiddeti haklı olarak, milletimiz için büyük bir onursuzluk ve utanç anı olarak hatırlayacaktır’" şeklindeki açıklamasını Twitter hesabından paylaşan Barack Obama Cumhuriyetçi parti liderlerinin bu gerçeği Trump'a söyleme konusunda isteksiz davrandıklarını iddia etti.

Kasım ayında sözcü.com.tr'nin hazırladığı grafikte ABD'nin yol haritası bu şekilde çizilmişti.


Cumhuriyetçi Parti liderlerine  çağrı yapan Obama, "Ya bu yolda devam ederek ve kızgın alevleri körüklemeyi sürdürebilirler ya da gerçeği seçip alevleri söndürmek için ilk adımları atabilirler. Amerika'yı seçebilirler" dedi.