Gemicilik şirketinden yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

* Borealis Maritime ve Boden Denizcilik olarak büyük bir mutlulukla bildirmek isteriz ki, 23 Ocak 2021 tarihinde, Gine Körfezi'nde MV MOZART isimli gemimizden kaçırılan on beş mürettebatımız tamamı bugün itibarı ile serbest bırakılmıştır ve artık güvendedirler.

* Tüm personelimiz aileleriyle temas halindedirler ve en kısa sürede Türkiye'ye döneceklerdir.

* Bu sıkıntılı süreçte, gösterdikleri güç, güven ve sabır için mürettebatımıza ve ailelerine tebriklerimizi ve teşekkürlerimizi sunmayı borç biliriz.

* Bu zorlu üç hafta boyunca verdikleri destek için Türk ve Nijerya Hükümetlerine, tüm devlet kurumlarına ve görevlilerine, karada ve denizde görev yapan tüm Borealis topluluğuna ve bu sorunu çözmemize yardımcı olan herkese teşekkür ederiz.

* MOZART adlı gemimize yapılan ilk saldırıda hayatını kaybeden arkadaşımız ve meslektaşımızın ailesine tekrar sabır diler, gemilerini güvenli bir yere geri getirirken gösterdikleri cesaret ve disiplin için gemide kalan üç mürettebatımızı tekrar tebrik ve teşekkür ederiz.

* Personelimiz aileleriyle güvenli bir şekilde bir araya geldiğinde yeni bir açıklama yapılacaktır.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Gine Körfezi’nde kaçırılan 15 kişinin kurtarılması hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Mozart gemisine Gine Körfezi’nde 23 Ocak 2021 tarihinde deniz haydutlarının saldırması sonucu 15 vatandaşın kaçırıldığını, bir Azerbaycan vatandaşının ise saldırı esnasında hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* Olayın hemen akabinde Cumhurbaşkanımız süreci bizzat takip ederek, ilgili tüm kurumlarımızın katılımıyla vatandaşlarımızın kurtarılması için bir çalışma grubu kurulması talimatını vermiştir.

* Bu çerçevede ilgili kurumlarımız bölgedeki Büyükelçiliklerimizle koordineli bir şekilde çalışmaya başlamış, Bakanlığımız başkanlığında ilgili kurumlarımızdan oluşan heyetimiz 6 Şubat 2021 tarihinde Gabon’a giderek temaslarına başlamıştır.

* Gemi sahibi şirketin çalışmalarıyla koordineli bir şekilde Milli İstihbarat Teşkilatımızdan bir ekip de sahaya gönderilmiş, böylece gelişmeler an be an takip edilebilmiştir.

* Tüm kurumlarımızın etkin bir koordinasyon ve işbirliği içerisinde çalışması, aynı zamanda gemi sahibi şirketin vatandaşlarımızın serbest bırakılması yönündeki yoğun çabaları sonucunda bu hafta başından itibaren önemli ilerlemeler sağlanabilmiştir.

Açıklamada, hem sahada hem Türkiye’de yürütülen temas ve çalışmaların neticesinde bugün 15 kişinin sağ salim kurtarıldığı ifade edildi.

15 vatandaşın ise güvenli bir noktada bulunmakta olup, sağlık kontrolleri yapıldığı belirtilen açıklamada, “Sayın Bakanımız vatandaşlarımızın ailelerinin tümüyle görüşmüştür. Vatandaşlarımızın en yakın zamanda Nijerya’dan ülkemize intikalleri sağlanacaktır” denildi.

ÇAVUŞOĞLU, AİLELER İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geminin kurtarılan mürettebatının aileleri ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Sayın Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, Nijerya açıklarında kaçırılan 'Mozart' adlı geminin kurtarılan mürettebatlarının tamamının aileleri ile telefonla görüşmüştür" denildi.

NE OLMUŞTU?

23.01.2020 tarhinde Gine Körfezi'nde Nijerya açıklarında MV MOZART isimli konteyner gemisine korsanlar saldırmış, 15 Türk personeli kaçırılmıştı.

Arbede esnasında Azerbaycan uyruklu 1 personel öldürülmüş, gemide kalan 3 Türk personel Gabon, Port-Gentil limanına demirlemişti.

Saldırıdan kurtulan 3 Türk personel Furkan Yaren, İlhan Süha Tatlıgül, Bahadır Yeşilalan Türkiye'ye dönmüştü.

[old_news_related_template title="Nijeryalı korsanlar Türk gemisine saldırdı: 1 kişi öldürüldü, 15 kişi kaçırıldı" desc="Batı Afrika ülkesi Gine açıklarında M/V Mozart isimli bir Türk gemisi, silahlı korsanların saldırısına uğradı. Saldırıda mürettebattan 1 kişi öldürüldü, 15 kişi de kaçırıldı. Geminin 3 personeli ile birlikte Gabon Port-Gentil limanına doğru hareket halinde olduğu açıklanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geminin kaptanlarından Furkan Yaren ile iki kez telefon görüşmesi yaptığı duyuruldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/23/iecrop/iha-gemi-1_16_9_1611433148.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/son-dakika-nijeryali-korsanlar-turk-gemisini-rehin-aldi-1-kisi-olduruldu-15-kisi-kacirildi-6225377/"]