Corona virüsü dünya genelinde hızla can almayı sürdürürken, salgını bitirmek için başlatılan aşılama kampanyalarından iyi haberler gelmeye devam ediyor.

Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sinovac ve Sinopharm’ın geliştirdiği aşılar pek çok ülkede yaygın olarak kullanılırken, kendi aşısını geliştiren ülkelerden Rusya'da sıcak bir gelişme yaşandı.

Ülkede Gamaleya Enstitüsü’nün geliştirdiği Sputnik V ile Vektör Enstitüsü tarafından geliştirilen EpiVacCorona’nın ardından üçüncü aşıda da başarıya ulaşıldığı duyuruldu. Başbakan Mikhail Mishustin, Chumakov Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen CoviVac aşısının tescillendiğini açıkladı. Mishustin, "Bugün Rusya, dünyada corona virüsüne karşı üç aşısı olan tek ülkedir" ifadelerini kullandı.

2-8 DERECE ARASINDA SAKLAMA

14 gün arayla iki doz halinde uygulanan CoviVac aşısı, 2-8 derece aralığında taşınıp saklanabiliyor. Aşı için geniş ölçekli denemeler önümüzdeki günlerde başlayacak. Halihazırda 18-60 yaş aralığında 200 kişi üzerinde çalışmalar yürütüldü. Etkinlik oranına ilişkin bir veri de paylaşılmadı.

ÖNCE ONAY SONRA TOPLU TESTLER

Geniş çaplı çalışmalardan önce tescil edilen aşı soru işaretleri yaratsa da, ülkenin ilk aşısı Sputnik V için de benzer bir süreç yürütülmüştü. Ağustos 2020'de ülke içinde onaylanan Sputnik V aşısı için eylül aylında geniş ölçekli denemeler başlamıştı. Yüzde 91 koruyuculuğu olduğu belirtilen aşının toplu uygulanmasına Aralık 2020'de başlanmıştı.

YILIN İLK YARISINDA 88 MİLYON DOZ

Başbakan Mishustin, aşıda ilk üretim hedefinin 120 bin doz olduğunu bunun da mart ayı içerisinde tamamlanacağını söyledi. Chumakov'un aylık 500 bin doz üretim kapasitesine sahip olacağını belirten Mishustin, Rusya'nın bu yılın ilk yarısında 88 milyon doz aşı üreteceğini aktardı. Bu aşıların 83 milyonunu Sputnik V'nin oluşturması bekleniyor.

[old_news_related_template title="Aşı çalışmalarında sürpriz gelişme: İngiliz ve Rus aşıları birleştiriliyor" desc="Dünya aşı çalışmalarından gelecek müjdeli habere odaklanmışken bugün sıcak bir gelişme yaşandı. İngiltere ve Rusya sürpriz bir ortaklığa gitti. İngiltere'de geliştirilen AstraZeneca aşısıyla Rusya'da üretilen Sputnik V aşısının birleştirileceği açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/11/iecrop/asi-shutter-4_16_9_1607690982.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/asi-calismalarinda-surpriz-gelisme-ingiliz-ve-rus-asilari-birlestiriliyor-6163488/"]

 

[old_news_related_template title="Aşı krizi derinleşiyor... ABD'den çok kritik 'doz' uyarısı: Aşıları karıştırmayın" desc="Corona virüsü aşısında yeterli stok bulunmaması tartışmaları artarken, farklı çözüm arayışları da riskleri beraberinde getiriyor. İngiltere'nin iki dozu farklı aşılarla uygulama planına ABD'den uyarı geldi. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, farklı aşıların karıştırılmasının etkinlik ve güvenliğinin bilinmediğini duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/02/iecrop/asi-reuters-1_16_9_1609572986.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/asi-krizi-derinlesiyor-abdden-cok-kritik-doz-uyarisi-asilari-karistirmayin-6193788/"]