Bir süre önce istikşafi görüşmelerin tekrar başladığı Ankara-Atina hattında gerilim tekrar tırmanmaya başladı...

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografik ve Oşinografi Daire Başkanlığı'nın geçen hafta yayınladığı Navtex mesajı ile görevine başlayan TCG Çeşme, 18 Şubat ve 2 Mart tarihleri arasında Ege Denizi'nde incelemelerde bulunmak için görevlendirilmişti. Özellikle Limni ve Bozbaba adalarının batısında incelemelerde bulunacağı duyurulan TCG Çeşme araştırma gemisine bugün taciz saldırısı gerçekleşti.

CHAFF FİŞEĞİ ATTILAR

Ege Denizi'nin kuzeyindeki uluslararası sularda hidrografik bilimsel ve teknik araştırmalar gerçekleştirmek üzere görevde bulunan TCG Çeşme araştırma gemisine Yunan savaş jetleri taciz uçuşu gerçekleştirdi.



Yunanistan Hava Kuvvetlerine bağlı 4 F-16 uçağı Limni Adası batısında TCG Çeşme'ye yaklaştı. Savaş uçaklarından biri  TCG Çeşme'ye 2 deniz mili mesafede bir chaff fişeği atarak tacizde bulundu.

DHA'nın "acil" koduyla servis ettiği haberde, Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunan savaş uçaklarının 1000 metre irtifadan yaptıkları tacize yönelik gerekli karşılığın verildiğini belirtti.

CHAFF FİŞEĞİ NEDİR?

Savaş uçakları ve helikopterleri tarafından kullanılan "chaff fişeği"nin amacı düşman radar ünitelerini yanıltmaktır. Alüminyum, bakır, fiber ya da plastik ile doldurulmuş olan chaff (şaf) fişeği patladığı zaman havada bir süre asılı kalan metalik bir bulut tabakası oluşturur.

Bu sayede hem radarlar hem de radyo dalgaları gerekli verileri iletemezken saldıran uçak da zarar görmeden kurtulabilir.

İkinci Dünya Savaşı'ndan beri kullanılan chaff fişeği, günümüzde A-10, F-15, F-16 ve F/A 18 uçaklarında kullanılıyor. Normalde 7.6 mm'ye 51 mm boyutlarında olan chaff fişekleri günümüzde 0.018 mm'lik çapa sahip ve içinde genelde 3 ile 5 milyon şaf lifi bulunuyor.

Isı ve radar güdümlü füzeleri kandırmak için kullanılan önleme sistemi chaff sistemi askeri uçakların çoğunda bulunuyor. Sistem pilotlar tarafından veya uçaktaki sistemler tarafından otomatik olarak fırlatılıyor.

TANSİYON BİR DÜŞÜYOR BİR YÜKSELİYOR

Geçen ay istikşafi görüşmelerin başlamasına rağmen Ankara-Atina hattında gerilim bir yükselip bir düşüyor...

İstikşafi görüşmelerin başladığı 25 Ocak'tan bu yana Yunanistan, İskiri Adası kuzeybatısındaki uluslararası suları da kapsayan alanda 20 gemi ve çok sayıda hava unsuru ile Şimşek-21 Tatbikatı'nı gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra 10-17 Şubat 2021 tarihlerindeki denizaltı faaliyetlerine ilişkin yayınladığı Denizaltı İlanlarında (SUBDANGER-Denizaltı Tehlike Sahası) gayri askeri statüdeki Bozbaba, Semadirek,  Limni, Taşoz, Midilli, Sakız, İpsara, Ahikerya ve Sisam adalarının karasularını kapsayan sahaları ilan etti.

Aynı şekilde Ege Denizi ve Akdeniz'de 17  Mart- 27 Nisan 2021 tarihleri arasında atışlı eğitim yapılacağına yönelik Denizaltı İlanında gayri askeri statüdeki Limni, Bozbaba, Midilli, Meis, İpsara, Sakız, Semadirek Adalarının karasularını kapsayan sahaları ilan etti.

[old_news_related_template title="Yunan medyası duyurdu: ABD, Yunanistan'da 20'den fazla yeni üs istiyor" desc="Yunan medyası, Washington yönetiminin yapılması planlanan yeni savunma anlaşmasında Yunanistan'da 20'den fazla yeni konuşlanma yeri istediğini yazdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/22/iecrop/yunan-2_16_9_1614024986.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/yunan-medyasi-duyurdu-abd-yunanistanda-20den-fazla-yeni-us-istiyor-6275726/"]