Tunus'ta aylardır süren çözümsüzlük, tartışmalar ve corona virüsü salgını kaynaklı ekonomik kriz nedeniyle Saied, Temmuz sonunda Başbakan Hichem Mechichi'yi azletmiş ve parlamentonun görevlerini 30 günlüğüne dondurmak için kararname çıkarmıştı.

Birçok siyasi parti cumhurbaşkanının bu hamlesini darbe olarak nitelemiş ve destekçilerini protesto düzenlemeleri için sokaklara çağırmıştı.

Cumhurbaşkanı, yeni hükümetin kurulması konusunda yurt içinde ve yurt dışında baskılara maruz kalmaktaydı.

Cumhurbaşkanı, geçen hafta yaptığı açıklamada anayasanın büyük bir bölümünü hiçe sayarak, ülkeyi cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle yönetebileceğini ve sonu belli olmayan olağanüstü hal süresince hükümeti kendisinin kontrol edebileceğini belirtmişti.

Kuzey Afrika ülkesi Tunus'un ilk kadın başbakanı olacak Romdhane, 2011'deki Arap Baharı sırasında Tunus'ta gerçekleşen Yasemin Devrimi'nin demokratik kazanımlarını tehlikeye sokan krizin hemen ertesinde görevine başlamış olacak.

Eğitim bakanlığı bünyesindeki Dünya Bankası projelerini hayata geçirmekten sorumlu jeoloji profesörü Romdhane'nin siyasi olarak çok az tecrübesi bulunuyor.

Yeni hükümetin, kamu bütçesi ve borç ödemeleri konusunda mali destek almak için derhal Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yarım kalan görüşmelere tekrar başlaması gerekecek.
[old_news_related_template title="Tunus Cumhurbaşkanı Said geri adım atmıyor: Dürüst olanlar dışında diyalog yok" desc="Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan'ı görevden aldığı ve Meclis'in yetkilerini dondurduğu kararların ardından yaptığı açıklamada, 'dürüst ve kararlı olanlar dışında' diyaloğu reddedeceğini ifade etti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/06/iecrop/kays-said-reuters_16_9_1628224241.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/tunus-cumhurbaskani-said-geri-adim-atmiyor-durust-olanlar-disinda-diyalog-yok-6577733/"]

[old_news_related_template title="Tunus'tan Türkiye çıkışı: Ticaret anlaşmasının iptal edilmesine açığız" desc="Tunus ticaret bakanlığının Avrupa ile işbirliği direktörü Nbil Arfaoui, Türkiye ile müzakerelerin anlaşmanın tadil edilmesine hatta iptal edilmesine açık olacağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/20/iecrop/tunus-2_16_9_1629467024.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/tunustan-turkiye-cikisi-ticaret-anlasmasinin-iptal-edilmesine-acigiz-6604341/"]

[old_news_related_template title="ABD Başkanı Joe Biden'dan Tunus'a uyarı gibi mesaj: Dört gözle bekliyoruz" desc="ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jonathan Viner, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'e ABD Başkanı Joe Biden'ın gönderdiği yazılı mesajını ileterek, 'ABD, Tunus Cumhurbaşkanı Said'in hükümet ve siyasi düzeylerde atacağı sonraki adımları dört gözle bekliyor' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/14/iecrop/biden-reuters-18_16_9_1628916564.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abd-baskani-joe-bidendan-tunusa-uyari-gibi-mesaj-dort-gozle-bekliyoruz-6592217/"]