Yunanistan’ın başkenti Atina’dan Litvanya’ya gitmek üzere olan Ryanair’e ait yolcu uçağının sahte bomba ihbarı yaparak Minsk’e indirilmesiyle ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. Uçak indirildikten sonra gözaltına alınan Belaruslu muhalif gazeteci Roman Protasevich'in yeni görüntüleri ortaya çıktı.

Sağlık durumunun kötü ve hayati tehlikesinin olduğu düşünülen Protasevich'in açıklamaları devlet televizyonunda yayınlandı. Protasevich'in sorgusunun ardından geçirildiği kamera karşısında yüzündeki morluklar dikkat çekti.

'POLİSLER HUKUKA UYGUN DAVRANIYOR'

Görüntülerde sağlık durumunun iyi olduğunu savunan Protasevich şu ifadeleri kullandı:

[caption id="attachment_6449192" align="alignnone" width="850"] Protasevich'in yüzündeki morluklar dikkat çekiyor.[/caption]

"Merhaba, benim adım Roman Protasevich. Minsk Uluslararası Havalimanı'nda gözaltına alındım. Şu anda Minks'te 1 numaralı gözaltı merkezindeyim. Kalp ya da başka bir organ dahil olmak üzere herhangi bir sağlık sorunum yok. Polisler bana karşı hukuka uygun şekilde davranıyor. Aynı zamanda soruşturma kapsamında iş birliği yapıyorum. Minsk'te toplu protestolar organize ettiğimi itiraf ettim."

PROTESTOLARDA GÖRÜNTÜ ALIYORDU

Protasevich geçen yıl Belarus’ta seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko’ya karşı başlayan kitlesel protestolarda yabancı basın kuruluşlarının görüntü almakta zorlandığı bir dönemde Telegram uygulaması üzerinden yayın yapan Polonya merkezli NEXTA haber sitesinde çalışıyordu.

Şu anda Belamova adı verilen başka bir Telegram kanalı için çalışan Protasevich hakkında Belarus’ta tutuklama kararı bulunurken kendisi kitlesel protesto eylemleri düzenlemek ve halkı kışkırtmakla suçlanıyor.

YAPTIRIM VE HAVA SAHASINI KAPATMA

Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD, devlet gücüyle hava korsanlığı yapmak olarak tanımladıkları Belarus'un sahte bomba ihbarı ile yolcu uçağını indirip uçaktaki muhalif bir gazeteciyi gözaltına aldığı operasyonun ardından Belarus'a yaptırım getirmeye ve uçuş bağlantılarını kesmeye hazırlanıyor.

[caption id="attachment_6449160" align="alignnone" width="1200"] Acil inişe zorlanan Ryanair uçağı.[/caption]

Avrupa Birliği (AB) liderleri dün Brüksel'de Belarus havayollarının AB bloğunun hava sahasını kullanmasının yasaklanmasını talep etti ve AB merkezli havayollarının Belarus hava sahasını kullanmamaya çağırdı. AB liderleri yaptırım getirilmiş olan Belaruslu bireylerin sayısının artırılması konusunda anlaştı ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) olaya dair acilen soruşturma başlatmasını talep etti.

ABD Başkanı Joe Biden Belarus'u eylemleri için kınarken, olayın içinde yer alan kişilerin sorumlu tutulmasına dair opsiyonları değerlendirmek için danışmanlarıyla görüştü.

Belaruslu yetkililer Pazar akşamı sahte bir bomba ihbarı yaparak içinde muhalif gazeteci Roman Protasevich'in de olduğu Yunanistan-Litvanya uçuşunu gerçekleştiren Ryanair uçağını savaş uçağı nezaretinde zorla Minsk'e inmeye zorladı. 26 yaşındaki gazeteci Roman Protasevich havalimanında gözaltına alındı.

[old_news_related_template title="Avrupa, Belarus'a resmen taarruz başlattı: Hepsi açıkladı" desc="Belarus'un Atina'dan Litvanya'ya gitmekte olan bir uçağı Minsk'e acil iniş yapmaya zorlaması ve uçaktaki muhalif gazeteci Roman Protasevich'i yakalamasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Bugün AB, NATO, Birleşik Krallık, Fransa, Yunanistan ve Almanya arka arkaya Belarus'a adeta ateş püskürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/24/iecrop/belarus-iha2-1_16_9_1621836856.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/avrupa-belarusa-resmen-taarruz-baslatti-hepsi-acikladi-6447449/"]

 

[old_news_related_template title="Bütün ülkeler dahil oldu, büyük kriz: Hava sahası kapansın" desc="Yunanistan’dan, Litvanya’ya giden yolcu uçağının Minsk’e indirilip Belaruslu bir muhalif gazetecinin gözaltına alınmasından sonra yaşanan gerilim üzerine açıklama yapan Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, “Güpegündüz bir devlet terörü yaşandı” diyerek ağır bir şekilde Belarus’u eleştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/24/iecrop/ucak-reuters_16_9_1621830199.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/butun-ulkeler-dahil-oldu-buyuk-kriz-ucak-zorla-indirildi-muhalif-gazeteci-gozaltina-alindi-6447332/"]