ABD ve NATO birliklerinin Afganistan'dan çekilme sürecinin başlamasıyla birlikte ülkedeki ilerleyişini hızlandıran Taliban'a karşı önlemler arttırılıyor.

Afganistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Şiddeti durdurmak ve Taliban'ın hareketlerini sınırlamak için ülke genelinde 31 vilayette gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi" ifadeleri kullanıldı.

SADECE 3 İLDE EDİLMEDİ

İçişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Ahmad Zia Zia ise gazetecilere yaptığı açıklamada, sokağa çıkma yasağının yerel saatle 22.00-04.00 arasında geçerli olacağını kaydetti. Sokağa çıkma yasağı uygulamasına yalnızca Kabil, Panjshir ve Nangarhar dahil edilmedi.

Son aylarda çok sayıda bölgede kontrolü ele geçiren Taliban, henüz hiçbir vilayetin başkentinde kontrol sağlayamadı. Söz konusu sokağa çıkma yasağının, Taliban militanlarının vilayet başkentlerine sızmasının engellenmesi amacıyla getirildiği ifade ediliyor.

TALİBAN TÜRKİYE'Yİ TEHDİT ETMİŞTİ

Afganistan'dan çekilme sürecini başlatan ABD, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı'nın korunmasını Türkiye'nin üstleneceğini duyurmuş, Erdoğan ise bunun gerçekleşmesi için şartlarının olduğunu söylemişti.

Olaya ilişkin Taliban tarafından yapılan açıklamada, 'Karar ihtiyatsız bir karar ve egemenliğimizin, toprak bütünlüğümüzün ihlali ve ulusal çıkarlarımıza aykırı' ifadeleri kullanılmıştı.

Taliban, Eylül'den sonra ülkede kalacak tüm yabancı askerlerin işgal gücü muamelesi göreceği uyarısında bulunmuş ancak doğrudan Türkiye'yi işaret etmemişti.

[old_news_related_template title="Türkiye Taliban’a terstir birbiriyle asla örtüşmez!" desc="Erdoğan’ın “Türkiye’nin Taliban inancıyla ters yanı yok” sözleri için Aşık böyle tepki gösterdi. Türkiye’nin laik devlet olduğunu hatırlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/21/iecrop/14gani-asik_16_9_1626894446.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/turkiye-talibana-terstir-birbiriyle-asla-ortusmez-6550068/"]

[old_news_related_template title="Taliban'dan Türkiye'ye Kabil Havalimanı tehdidi: İşgal devam ederse sonuçları olur" desc="Türkiye'nin Afganistan'da Kabil Havalimanı'nı korumak için ABD ile görüşmeleri devam ederken, Taliban'dan konuyla ilgili açıklama geldi. Bu durumu kınadıklarını belirten Taliban, Ankara'yı attığı adımların sonuçları olacağı konusunda uyardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/13/iecrop/taliban-reuters_16_9_1626178466.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/talibandan-turkiyeye-kabil-havalimani-tehdidi-isgal-devam-ederse-sonuclari-olur-6537015/"]