İspanya'da 1936-1939 yılları arasında yaklaşık 500 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan iç savaşta, diktatör General Francisco Francoya karşı farklı ülkelerden gelenlerle oluşturulan Uluslararası Tugaylar'ın hayattaki son üyesi Josep Almudever Mateu, Fransa'da 23 Mayıs'ta 101 yaşındayken hayatını kaybetti.

Uluslararası Tugay Dostları Derneği'nden (AABI) yapılan açıklamada, Almudever Mateu'nun Franco rejimine ait toplama kamplarında kaldığı ve silah arkadaşlarının öldürülmesine tanıklık ettiği belirtildi.

ALİCANTE'DE ESİR DÜŞTÜ

Açıklamada, Josep Almudever Mateu'nun 1919 yılında Marsilya'da doğduğu, 1936 yılında henüz 17 yaşındayken İspanyol Cumhuriyetçi Ordusu'na gönüllü olarak katıldığı ve iç savaşta Cumhuriyetçilerle birlikte Teruel'de savaştığı belirtildi.

Almudever Mateu.


Savaşta aldığı yaraların ardından Uluslararası Tugaylar'a katılan Almudever Mateu, Cumhuriyetçilerin yenilmesiyle Alicante'de esir alındı.

TOPLAMA KAMPLARINI GÖRDÜ

AABI, Mateu'nun Almendros ve Albatera'da daha sonra da Portaceli, Modelo, Valencia ve Aranjuez'de Franco rejiminin toplama kamplarında kaldığını ifade etti.

AABI Dernek Başkanı Almudena Cros, Almudever Mateu'nun ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, "Savaşlarda ve hapishanelerde olgunlaşmış güçlü kalbe ve büyük zekaya sahip bir adamdı. İspanyol Cumhuriyeti'nin acımasızca kaderine terk edildiğini söylemekten asla vazgeçmedi" dedi.