Yunanistan’da yaklaşık 24 saat önce başlayan ve Medea adı verilen kar fırtınası nedeniyle ülkenin büyük bölümünde ulaşım felç oldu. Ege adaları yaklaşık otuz yıldan beri ilk kez kara bürünürken Yunanistan medyası, Evia Adası ile Girit’in Lasithi ilçesinde iki kişinin olumsuz hava koşulları nedeniyle öldüğünü duyurdu. Evia’da bir kişi kendisine zamanında oksijen verilememesi nedeniyle vefat etti.

ADALARDA VE KIRSAL KESİMDE ELEKTRİK VE ULAŞIM SORUNU YAŞANIYOR

Kar fırtınasının etkisini sürdürmesi ve hava sıcaklığının eksi 20’lere kadar düşmesi nedeni ile onlarca kentin ulaşım bağlantısı kesildi. Ege Adaları’nda yaklaşık 30 yıl aradan sonra ilk kez kar kalınlığı bir metreye kadar ulaştı. Ege adalarının büyük bölümünde elektrik sorunu baş gösterdi.

Foto: SÖZCÜ


ORDU VE SİVİL SAVUNMA EKİPLERİ ALARMA GEÇİRİLDİ

Yunanistan Meteoroloji Genel Müdürü Theodoros Kolidas ülkede son 12 yılın en yoğun kar yağışının yaşandığını açıklarken, kuzey bölgelerinde hava sıcaklığının -20 dereceye kadar düştüğü belirtildi.

Başkent Atina'da da mevsim dışı yüksek sıcaklıkların ardından bugün nadir görülen bir yoğunlukta kar yağdı. Atina’nın merkezi noktaları karla kaplanırken, başkentin birçok semtinde elektrik ve su kesintileri yaşandı; toplum ulaşımda da sıkıntılar gözlemlendi.

Kar fırtınası nedeniyle Yunanistan’ın birçok kentinde eğitime ara verildi. Birçok noktada ulaşımda büyük zorluklarla karşı karşıya kalınırken, elektrik ve su kesintisi haberleri aldı. Sivil savunma ekipleri ile ordunun alarma geçirildiği askerin arama kurtarma çalışmalarına başladığı belirtildi.

Medea Fırtınası, Yunanistan hükümetini de alarm durumuna geçirdi. Hükümet, sivil kurtarma ekipleri ve yerel yönetimler soğuk hava dalgasının yarattığı olumsuz durumlara müdahale etmek için zamanla yarışıyor. Başbakan Kiryakos Miçotakis, son gelişmelerle ilgili olarak “Devlet elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor” mesajını verdi.

Foto: SÖZCÜ


AŞILAMA FAALİYETLERİ ASKIYA ALINDI

Yunanistan’ın birçok noktasında etkili olan kar fırtınası ve tipi nedeniyle corona virüsü için aşılama süreci de sarkıyor. Kar yağışı nedeniyle bazı noktalarda aşılama faaliyetleri geçici olarak askıya alındı.

Yetkililer halktan evde kalmalarını talep ederken, Atina’da corona sürecinde hizmet vermeye devam eden alışveriş noktaları da bugün saat 18.00’de kapatıldı.